Predsjednik Milanović primio osvajače medalja sa seniorskog EP-a u karateu i parakarateu i čestitao im na osvojenim medaljama

Varaždinske vijesti/predsjednik.hr | 7.7.2021. u 13:55h | Objavljeno u Sport

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u Uredu predsjednika osvajače medalja sa 56. Europskog seniorskog prvenstva u karateu i parakarateu, članove stručnog stožera nacionalnih trenera i vodstvo Hrvatskog karate saveza.

Na prijamu u Uredu predsjednika bili su članovi Seniorske muške nacionalne reprezentacije koji su osvojili zlatnu medalju u ekipnom djelu: Ivan Kvesić, Anđelo Kvesić, Ivan Martinac, Ante Mrvičić, Zvonimir Živković, Karlo Raguž i Enes Garibović, koji je, osim ekipne zlatne, osvojio i pojedinačnu brončanu medalju.

Osvajačice brončane medalje, članice Seniorske ženske reprezentacije, Ana Lenard, Lea Vukoja i Mia Greta Zorko te reprezentativka u para karateu i osvajačica brončane medalje Danijela Topić.

Čestitajući im na uspjehu, predsjednik Milanović rekao je da zna koliko su vremena i truda u to uložili te je zaželio uspjeh hrvatskom reprezentativcu u poluteškoj kategoriji Ivanu Kvesiću koji će nastupiti i na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Prvenstvo, koje se održalo tijekom svibnja u Poreču i okupilo 646 sudionika iz 47 europskih država, bilo je posljednji kvalifikacijski turnir pred Olimpijske igre u Tokiju na kojima će karate po prvi puta biti zastupljeno kao olimpijski sport. Republika Hrvatska je osvojila ukupno četiri medalje te prvi puta u povijesti osvojila naslov europskog prvaka u ekipnim borbama u muškoj konkurenciji, čime je samo na seniorskim EP i SP u karateu od hrvatske samostalnosti stigla do jubilarne 100. medalje, što je prema kriteriju osvojenih odličja u vrhu najuspješnijih sportova u našoj zemlji.

U ime Hrvatskog karate saveza obratio se predsjednik Saveza Davor Cipek koji se zahvalio predsjedniku Milanoviću na dolasku u Poreč na otvaranje 56. Europskog seniorskog prvenstva u karateu i parakarateu.

Govoreći o radu Hrvatskog karate saveza rekao je kako hrvatska karate obitelj danas broji 180 klubova, 16 županijskih karate saveza i četiri gradska te da su jedna velika obitelj koja danas ima oko 10 000 registriranih sportašica i sportaša, 490 trenera i 120 sudaca i da su prema statistici Hrvatskog olimpijskog odbora jedan su od najuspješnijih hrvatskih sportskih saveza.

Uz osvajače medalja bili su članovi Stručnog stožera nacionalnih trenera Dubravko Kolec, Danijel Vučić, Dragutin Galina, Danil Domdjoni, Davor Mrzak, Marijana Kiuk i Ante Čutura, te vodstvo Hrvatskog karate saveza, predsjednik Davor Cipek, glavni tajnik Darko Šimunec i tajnici Hrvatskog karate saveza Luka Požgaj i Boris Ermenc.

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta predsjednika Bartol Šimunić i povjerenik Predsjednika Republike za sport Željko Jovanović.