Predsjednik Milanović odlikovao zaslužne sportaše i trenere, povelju primila i Helena Dretar Karić

Varaždinske vijesti | 4.10.2023. u 12:39h | Objavljeno u Sport

„Čestitam na upornosti, trudu, hrabrosti i ambiciji, jer bez ambicije, bez aspiracijskog duha nema pokretanja, nema naprijed i nema uspjeha, nema sretne, bogate i nezavisne države“, poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović sportašicama, sportašima, izbornicima, trenericama i trenerima kojima je uručio odlikovanja za zasluge u sportu.

„Nadam se da vama ova odlikovanja znače puno i da ih doživljavate jednako ozbiljno kao ja. Ovo nije sitnica, ovo je jedna gesta države koju u ovom slučaju predstavljamo ja, kao predsjednik Republike, i povjerenstvo“, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju.

„Tijekom povijesti iz Hrvatske su nam odlazili najbolji, najpismeniji i najškolovaniji ljudi, a da se tako nešto ne bi ubuduće događalo i da bi se događalo što manje, da bi najbolji ostajali ovdje i da im vi poslužite kao primjer i inspiracija, ja vam još jednom čestitam na ovom uspjehu i želim vam zdravlja“, zaključio je predsjednik Milanović.

Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara, za iznimne sportske pothvate u daljinskom plivanju i višegodišnje promicanje sportskih vrijednosti u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, odlikovana je Dina Levačić, prva Hrvatica koja je isplivala svih sedam velikih svjetskih kanala poznatih kao pothvat “Oceanovih 7” te prva Hrvatica koja je osvojila originalnu trostruku Krunu: preplivala je Bristolski kanal, Sjeverni kanal i La Manche.

Za izniman sportski uspjeh i osvajanje medalja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020., te promociji sporta i ugleda Republike Hrvatske u svijetu, Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara odlikovani su paraolimpijac Ivan Katanušić, paraolimpijac Deni Černi, olimpijac Toni Kanaet i paraolimpijac Dino Sinovčić.

Isto tako, Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara, za izniman doprinos sportskim uspjesima hrvatskih sportaša na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. te promociji sporta i ugleda Republike Hrvatske u svijetu odlikovani su treneri i izbornici; paraolimpijski trener disk Ivan Čengić, olimpijski trener Jozo Jakelić, paraolimpijska trenerica Mirela Šikoronja Ivančin, olimpijski izbornik Srećko Šuk i paraolimpijski trener Danial Temim.

Redom hrvatskog pletera za izniman doprinos sportskim uspjesima hrvatskih sportaša na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020., te promociji sporta i ugleda Republike Hrvatske u svijetu, odlikovani su sportaši, treneri i izbornici; paraolimpijski trener Slobodan Glavčić, izbornik paraolimpijske stolnoteniske reprezentacije Emil Gubica, paraolimpijski trener Boris Kljajić, parolimpijski trener Krešo Kovač, izbornik olimpijske teniske reprezentacije Vedran Martić i paraolimpijski trener Mladen Tomić.

Redom hrvatskog pletera, za iznimne uspjehe u borilačkim sportovima, te osobite zasluge za sport i njegovo promicanje u zemlji i inozemstvu, odlikovan je Zoran Cicvara.

Za izniman sportski uspjeh i osvajanje medalja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020., te promociji sporta i ugleda Republike Hrvatske u svijetu, Povelje Republike Hrvatske dodijeljene su olimpijcima Martinu i Valentu Sinkoviću, paraolimpijcu Ivanu Mikuliću, olimpijcu Tončiju Stipanoviću, paraolimpijacu Velimiru Šandoru, paraolimpijkama Heleni Dretar Karić i Anđeli Mužinić Vincetić, olimpijcu Damiru Martinu i paraolimpijki Mikeli Ristoski.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos sportskim uspjesima hrvatskih sportaša na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020., te promociji sporta i ugleda Republike Hrvatske u svijetu, dodijeljena je olimpijskom treneru Nikoli Braliću, a Hrvatskom atletskom savezu osoba s invaliditetom dodijeljena je Povelja Republike Hrvatske, za osobite zasluge u promicanju, poticanju i razvoju atletskog sporta osoba s invaliditetom, te postignutim vrhunskim sportskim rezultatima u zemlji i inozemstvu. Povelju je preuzeo predsjednik Hrvatskog atletskog saveza osoba s invaliditetom Tomislav Krističević.

Riječi zahvale u ime svih paraolimpijki i paraolimpijaca te njihovih trenera na dodijeljenim odlikovanjima uputio je hrvatski paraolimpijski reprezentativac i osvajač srebrnog odličja u bacanju diska na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020., Ivan Katanušić. On je rekao kako dodijeljena odlikovanja za njih ne predstavljaju samo doprinos za vrhunske rezultate već i motivaciju za daljnje rezultate i treninge. „Lijepa naša je možda zemljopisno i geografski mala, ali naši sportaši na borbenom polju pobjeđuju puno veće zemlje“, rekao je.

Toni Kanaet, član splitskog taekwondo kluba „Marijan“ i osvajač brončane medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju u zahvali je kazao kako je svim sportašima velika čast nastupiti na olimpijskih igrama i braniti boje svoje domovine. „To je san svakog sportaša i ovo odlikovanje je samo nagrada za naš trud, rad i odricanja, ali i poticaj za daljnje izazove koji nas očekuju. Nadam se da ćemo nastavljati osvajati velika odličja i učiniti Hrvatsku ponosnom“, poručio je hrvatski olimpijac Toni Kanaet.

Osim hrvatskih sportašica i sportaša, trenerica, trenera, izbornika i članova obitelji odlikovanih na svečanosti u Uredu predsjednika Republike bili su predsjednik Povjerenstva za civilna odlikovanja i priznanja i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt, član Povjerenstva za civilna odlikovanja i priznanja i predsjednik Hrvatskog paraolompijskog odbora Ratko Kovačić, članica Povjerenstva za civilna odlikovanja i priznanja i dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora doktorica znanosti Sanda Čorak, dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Morana Paliković Gruden, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, glavni tajnik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ticijan Komparić, pomoćnik glavnog tajnika Zoran Pamić i predsjednik CEIK „Braća Seljan Mladen Kuka.