USKOK provodi istragu protiv trojice varaždinskih policajaca zbog zlouporabe položaja i ovlasti Foto: VV arhiva/ilustracija

USKOK provodi istragu protiv trojice varaždinskih policajaca zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Varaždinske vijesti | 10.1.2017. u 21:17h | Objavljeno u Crna kronika

USKOK je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave varaždinske, donio rješenje o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana (1989., 1970., 1971., 1964.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem te poticanja na trgovanje utjecajem.

Osnovano se sumnja da su I. i II. okr. policijski službenici PU varaždinske, raspoređeni u sastav Mobilnog tima prometne policije, 30. srpnja 2016., nakon što su tijekom kontrole prometa zaustavili osobni automobil i ustanovili da njime upravlja osoba pod utjecajem alkohola, postupili suprotno zakonskim odredbama.

Naime, s obzirom da se radilo o poznaniku I. okr., vozača su zbog počinjenja prekršaja samo usmeno upozorili, bez izricanja novčane kazne od najmanje 3.000,00 kuna i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri mjeseca, a što su bili dužni učiniti.

Nadalje, nakon što su tijekom kontrole prometa I. i II. okr., 14. rujna 2016., zaustavili IV. okr. zbog sumnje da upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola, IV. okr. je nazvao III. okr. policijskog službenika za metodologiju rada i sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske koji je potom, koristeći svoj položaj i utjecaj više pozicioniranog policijskog službenika, nazvao II. okr. i od njega zatražio da prema IV. okr. obustave daljnje postupanje, što su I. i II. okr., postupajući suprotno zakonskim odredbama, učinili te su počinitelju prekršaja izrekli samo mandatnu kaznu od 250,00 kuna.