POSEBAN PRILOG Varaždin nakon sedam godina opet ima prvoligaša Foto: Krešimir Đurić

POSEBAN PRILOG Varaždin nakon sedam godina opet ima prvoligaša

| 20.5.2019. u 15:02h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Prvoligaški nogomet se vraća na stadion Varteksa, na kojem je 24. travnja 2012. godine, oko 2 i pol tisuće gledatelja, imalo prilike pratiti posljednju prvoligašku utakmicu, u kojoj je Varaždin izgubio od Dinama 4:0, Nakon toga zbog nepodmirenog dugovanja prema bivšem igraču Milanu Pavličiću, varaždinski klub nije odigrao dvije utakmice pa je automatski uslijedila suspenzija i prestanak natjecanja u Prvoj HNL.

Iako je postojalo tumačenje da klub sa seniorskim sastavom, na kojeg se odnosila suspenzija, natjecanje treba nastaviti u najnižem rangu pod okriljem Hrvatskog nogometnog saveza, momčad je završila u najnižem županijskom rangu. Tadašnje vodstvo NK Varaždina je 1. lipnja 2012. godine osnovalo klub pod nazivom NK Varaždin Škola nogometa koji je bio alternativa ako Varaždin završi u stečaju.

Iako je bio pripremljen i model preoblikovanja bivšeg prvoligaša, on se nije proveo pa je nekadašnji prvoligaš, utemeljen 1931. godine, nakon stečaja i ugašen pod nazivom Varaždinskim športski nogometni klub, NK Varaždin Škola nogometa počela je s natjecanjem u sezoni 2012./2013. i to u Drugoj županijskoj ligi, a u konkurenciji 12 momčadi završili su na 9. mjestu.

Sezonu kasnije bili su treći, a zbog formiranja Međužupanijske lige Čakovec - Varaždin više je klubova uvršteno u viši rang, a među njima i ŠN-a, koja je preimenovana u NK Varaždin. U sezoni 2015./2016. klub je počeo natjecanje u Trećoj HNL Istok, a sezonu su završili na 11. mjestu.

Klub su nakon te sezone, u kojoj su ga vodili roditelji, na čelu s predsjednikom Romanom Modrićem odlučili pomoći Branko Ivanković, Zlatko Dalić,Marijan Mrmić, Tomislav Vrbnjak.... predsjednikom kluba imenovan je Stjepan Cvek, dopredsjednik je postao Davor Vugrinec, dok je Toni Dalić preuzeo funkciju direktor kluba. Došli su i neki igrači bivšeg prvoligaša Varteksa pa je u sezoni 2016./2017., momčad kao drugoplasirana na kraju prvenstva uspjela izboriti plasman u Drugu HNL, jer prvak Međimurje treću godinu zaredom, zbog financijskih problema, nije dobilo licencu za Drugu ligu.

Prvu drugoligašku sezonu Varaždin nije uspio izboriti izravni plasman u Prvu HNL. Prvenstvo su završili kao drugi, s bodom manje od Gorice, a u dva kvalifikacijska susreta s Istrom 1961, iako su bili bolji u tri poluvremena,ostali su kratki za jedan gol (1:3, 1:0). Vodstvo varaždinskog kluba to nije obeshrabrilo a rezultati su vidljivi.Varaždin je u obje drugoligaške sezone bio uvjerljivo najgledaniji klub u ligi među pet najgledanijih klubova u Hrvatskoj. Nema sumnje da će i u prvoligaškom društvu biti snažna podrška navijača s tribina stadiona Varteksa.

Ostatak priloga pročitajte u Varaždinskim vijestima...