FOTO: Koncert Valetinovo uz klape oduševio Novomarofčane

| 14.2.2016. u 12:03h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Pred prepunom dvoranom Kulturnog centra Ivan Rabuzin u Novom Marofu sinoć je održan tradicionalni koncert „Valentinovo uz klape“. Za neponovljiv koncert pobrinula se klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice, a za potpuni doživljaj tu su bile domaće snage, Varaždinski tamburaški orkestar, popularni Juraj Galina, ŽVS „Zipka“ i domaćini iz klape „Marof“. Dodajmo da je domaća klapa „Marof“, koja je od muške vokalne skupine prerasla u klapu, ušla u desetu godinu svog rada.

Ovakva kombinacija dalmatinske „pisme“ i zagorske domaće „popevke“ pokazala se kao pun pogodak, a reakcija publike dokaz je da je u Novom Marofu održan koncert koji će se još dugo prepričavati. Prije koncerta članovi klape „Sveti Juraj“ stigli su u goste gradonačelniku Siniši Jenkaču. Tijekom primanja gradonačelnik ih je upoznao s osnovnim značajkama Grada Novog Marofa gdje se posebno osvrnuo na gospodarstvo, ali i način života u Novom Marofu.

U razgovoru su povučene neke paralele između stila života ovdje i na moru odakle dolaze članovi klape. Uz prigodne poklone gosti su obećali odličan provod na koncertu, a obećanje su kasnije i ispunili. Predstavnici klape „Sveti Juraj“ upoznali su gradonačelnika na koji je način klapa nastala, te s kratkom poviješću nastupa širom svijeta.

Istaknuli su zadovoljstvo što su na neki način privilegirani jer rade upravo ono što najviše vole - pjevaju, te ujedno predstavljaju „Lijepu našu“ širom svijeta. Inače, klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" osnovana je 12. siječnja 2001. godine u Raketnoj bazi HRM-a u Žrnovnici na inicijativu monsinjora Josipa Šantića, generalnog vikara Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, i nekolicine časnika i dočasnika, zaljubljenika u klapsku pjesmu.

Osnovana je s ciljem predstavljanja Oružanih snaga RH na međunarodnom susretu vojski svijeta u Lourdesu. U 15. godina svoga djelovanja mornarička klapa iz Splita je nastupala diljem domovine i svijeta stekavši status jedinstvenog brenda hrvatskog naroda u zemlji i svijetu. U suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika klapa „Sveti Juraj“-HRM je bila domaćin Prvog susreta klapa hrvatskog iseljeništva u domovini koji je održan u Kaštel Starom 1. srpnja 2006.

Povodom ulaska Republike Hrvatske u članstvo Europske unije 1.7.2013, klapa Sveti Juraj je nastupila na svečanosti podizanja hrvatskog stijega ispred zgrade Europskog parlamenta u Strasbourgu, kao i na svečanosti u Vijeću Europe u Bruxellesu.

Danas klapa djeluje u sklopu Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske i prvenstveno je obilježava koncertna aktivnost i angažiranost na brojnim protokolarnim zadaćama. Tijekom svog 15-godišnjeg rada klapa je izdala više od 150 audio i video snimaka kroz brojne albume.

Galerija slika