Pobjeda hrvatske rukometne reprezentacije protiv Grčke vrijedna puta na EURO 2024 Foto: Krešimir Đurić

Pobjeda hrvatske rukometne reprezentacije protiv Grčke vrijedna puta na EURO 2024

Varaždinske vijesti/HRS | 26.4.2023. u 19:47h | Objavljeno u Sport

Hrvatska muška seniorska reprezentacija teškom mukom pobijedila je Grčku 26:31 u 5. kolu Skupine 5 kvalifikacija za EURO 2024. godine i tako si kolo prije kraja osigurala nastup u Njemačkoj sljedeće godine. U nedjelju naša reprezentacija igra protiv Belgije u Rijeci, piše portal Hrvatskog rukometnog saveza.

Od 20 igrača koje je doveo u Grčku, izbornik je odlučio da prvu utakmicu završnog kruga propuste, odnosno da budu na tribini, Filip Ivić, Manuel Štrlek, Karpo Sirotić i Luka Lovre Klarica.

Hrvatska je u utakmicu u kojoj je pobjedom osiguravala EURO 2024. godine krenula u postavi: Marin Šego na vratima, Marin Jelinić i Filip Glavaš na krilima, Marin Šipić na crti te u vanjskoj liniji Josip Šarac, Domagoj Duvnjak i Mateo Maraš.

Grci su nas čekali u obrani 6-0. Hrvatska je pak krenula s 5-1, s naprijed isturenim Domagojem Duvnjakom. Nismo mijenjali nikoga obrana napad pa nam je to otvaralo mogućnost guranja lopte u leđa suparniku.

Već u startu vidjelo se da će to biti susret čvrstih obrana. Prvi pogodak, i to Grka, pao je nakon tri minute igre.

Premda je Hrvatska imala tri vodstva na početku, Grci su nam zadavali dosta problema proigravanjem na crtu. S dva pogotka u nizu, u 10. minuti preuzeli su vodstvo (5:4). Naša igra u napadu bila je jednoznačna i uglavnom se svodila na tri vanjska igrača koji su praktički završavali akcije.

Kada je Grčka u 14. minuti otišla na plus dva (6:4), izbornik je odlučio pozvati minutu predaha. S razlogom, jer punih osam minuta bili smo bez pogotka. Uz sve to Petros Boukovinas počeo je sjajno braniti.

Na svu sreću, grčka momčad napravila je isti, ako ne i veći broj pogrešaka u napadu i nije se uspjela ozbiljnije odlijepiti. Tako smo u 26. konačno stigli do izjednačenja, 8:8. Imali smo nakon toga priliku za vodstvo, ali je nismo iskoristili. Ipak, na poluvremenu je bilo izjednačeno, 10:10.

Grčka je bila na 67, Hrvatska tek na 50 posto realizacije premda je imala pet napada više. Grci su u prvih 30 minuta imali 14 izgubljenih lopti i 9 tehničkih pogrešaka. Hrvatska je pak bila na 4 tehničke pogreške i 5 izgubljenih lopti. Njihov vratar skupio je 7, a Marin Šego 4 obrane.

Dobro su naši rukometaši otvorili drugo poluvrijeme. Nakon pet minuta igre prvi put su imali plus dva (12:14) pa su to ponovili u 39. minuti, 14:16 pa 15:17 u 40. minuti.

Na prvi pogled utakmica su tu lomila. Trebalo je biti strpljiv i pokušati pobjeći na tri ili četiri pogotka razlike da ruke prestanu drhtati. I dogodilo se to u 41. minuti kada smo bili s igračem manje. Sjajni Luka Cindrić doveo nas je u vodstvo 15:18.

Grci se dakako nisu predavali. I dalje su stiskali. Otvorili smo ih na crti. I nismo popuštali u napadu. Igralo se pogodak za pogodak, a vrijeme prolazilo.

Čekali smo jednu dobru obranu vratara ili reakciju obrane pa da svoju prednost dignemo na četiri razlike i da mirnije dišemo. Tako je i bilo. U 49.minuti Hrvatska je otišla na 19:23 i kupila si mogućnost mirnije igre do kraja.

Fenomenalni Luka Cindrić vukao nas je napadački kada nitko nije imao snage ili mogućnosti za pogodak. Držali smo Grke na sigurnom odstojanju od tri ili četiri pogotka razlike i u potpuno drugačijem raspoloženju ušli u posljednjih šest minuta (22:26).

Grci su u tom trenutku uzeli minutu predaha. Trebalo je očekivati da će ući u maksimalni rizik i u napadu i u obrani.

Ali Hrvatska je ostala čvrsta. I sačuvala dovoljnu prednost da bez stresa privede susret kraju. Završilo je 26:31, a to znači da je naša reprezentacija kolo prije kraja osigurala odlazak na Europsko prvenstvo u Njemačkoj sljedeće godine.

Čudesni Luka Cindrić zabio je 9 pogodaka iz 12 pokušaja. Po pet puta strijelci su bili Josip Šarac i Mario Šoštarić. Najbolji u grčkim redovima Savvas Savvas sa 6 pogodaka.