SAVATE Patrik Grđan: Kada sam osvojio naslov, bio sam izvan sebe

VV | 27.9.2022. u 08:20h | Objavljeno u Sport

Prije dva tjedna, u petak, 9. rujna, Patrik Grđan (20) doživio je vrhunac svoje karijere u savateu. Nakon što je prošle godine osvojio svjetsko srebro, ove je godine na Europskom prvenstvu u savate combatu osvojio zlatnu medalju u juniorskoj kategoriji do 75 kilograma u dalekom Boulogne sur Meru u Francuskoj. S obzirom na cijelu situaciju s koronavirusom te uvjetima u kojima već dulji niz godina treniraju borci varaždinskog Savate i boksačkog kluba Omega Varaždin, rezultat je i više nego zadovoljavajući.

- Pripreme za ovo natjecanje i cilj počele su od početka ljeta, zapravo i ranije od svibnja. Svaki dan imao sam najmanje jedan, a ponekad i dva duga treninga. Iako provedemo jako puno vremena na pripremama tek dok stignemo na samo prvenstvo počinje možda i ključni dio pripreme za specifične borbe jer prije prvenstva praktički ne znamo niti protiv koga se borimo - istaknuo je Grđan.

U finalu se borio protiv svjetskog prvaka Denysa Furtasa iz Ukrajine. Iako je prvo izgubio borbu protiv njega na kvalifikacijskom dijelu turnira na bodove, nakon što su i on i Ukrajinac svladali talijanskog borca, dobio je protiv njega još jednu šansu i to u finalu u kojem je bio bolji i zasluženo osvojio titulu europskog prvaka.

- Nas dvojica išli smo u finale jer smo imali bolji omjer protiv Talijana. U finalu sam bio bolje skoncentriran nego Ukrajinac, složio sam bolju taktiku te pobijedio. Ključno je bilo što za prvu borbu nisam imao savjet trenera, ali nakon poraza u kvalifikacijskom meču čuo sam se sa svojim trenerom i razvili smo taktiku. Nakon što smo se dogovorili što mi je činiti, meni je samo preostalo da zacrtanu taktiku realiziram. Kada sam osvojio naslov, bio sam izvan sebe. Ponosan sam na sebe, a pokazalo se da se moj trud isplatio - rekao je Grđan.

Pročitajte više u novom broju Varaždinskih vijesti...