Grad Lepoglava: Održan sastanak s predsjednicima mjesnih odbora Foto: Grad Lepoglava

Grad Lepoglava: Održan sastanak s predsjednicima mjesnih odbora

M.N./V.V. | 24.2.2020. u 11:10h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Sa ciljem koordiniranja svih razina upravljanja gradom, u Gradu Lepoglavi nastavljena je ustaljena praksa održavanja periodičnih sastanaka čelnih ljudi Grada Lepoglave s predsjednicima gradskihmjesnih odbora. Posljednji takav sastanak održan je 21. veljače. Riječ je o drugom sastanku održanom nakon provedenih posljednjih izbora za vijeća mjesnih odbora.

Ispred Grada Lepoglave sastanku su nazočili gradonačelnik Marijan Škvarić, njegov zamjenik Hrvoje Kovač te voditelj gradskog Odsjeka za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu okoliša Tomislav Hojsak.

Gradonačelnik Škvarić upoznao je predsjednike mjesnih odbora s gradskim proračunom za 2020. godinu s posebnim naglaskom na komunalni razvoj Grada Lepoglave. Uz naglasak da se radi o najvećem proračunu u povijesti Grada, gradonačelnik Škvarić nabrojio je niz kapitalnih projekata koji se planiraju realizirati odnosno pokrenuti u 2020. godini. Naveo je tako izgradnju i rekonstrukciju dječjih vrtića u Lepoglavi i Višnjici, izgradnju i uređenje društvenih domova na cijelom gradskom području, sanaciju klizišta, modernizaciju lokalnih nerazvrstanih cesta te brojne druge projekte izgradnje komunalne infrastrukture.

Predsjednici mjesnih odbora izviješteni su da će opsežni radovi redovitog održavanja komunalne infrastrukture započeti 15. ožujka.

Neizbježna tema i ovog sastanka bila je naplata komunalne naknade koja je, istaknuo je gradonačelnik, jedna od najnižih u okruženju. Naime, komunalna naknada u prvoj zoni iznosi samo 2.4 kune po kvadratnom metru što je daleko ispod iznosa komunalnih naknada nekih drugih gradova i općina.

- Ne želimo dodatno opterećivati naše građane iako, primjerice, iznos koji prikupimo od komunalnih naknada koje plaćaju fizičke osoba nije dovoljan za pokrivanje troškova javne rasvjete. Sredstva za većinu komunalnih potreba, zahvaljujući dobro planiranim projektima i programima, osiguravamo iz drugih izvora - istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

Predsjednici mjesnih odbora ovom su prilikom upoznati su s naplatom komunalne naknade, ali i činjenicom da je broj prijavljenih kuća za odmor, u najvećem slučaju radi se o klijetima, znatno manji od broja takvih kuća na području Grada Lepoglave. Pri tom je podsjetio da su građani do 31.ožujka ove godine dužni Poreznoj upravi prijaviti svoje kuće za odmor.

Na dnevnom redu sastanka bilo je i zbrinjavanje otpada na gradskom području. Istaknuta je potreba selektiranja više od 20% otpada na cijelom gradskom području kako bi Grad izbjegao plaćanje kazne. Vjeruje se da će se taj postotak premašiti s obzirom na to da je vidljivo da na cijelom gradskom području, a što su potvrdili i predsjednici mjesnih odbora, velika većina građana selektira otpad. Uz pohvale građanima za selektiranje otpada, predsjednici mjesnih odbora izrekli su kritike IVKOM-u na način i dinamiku odvoza otpada sa zelenih otoka. Pri tom su istaknuli da su svjesni činjenice da na nekim zelenim otocima otpad nije bio selektivno odložen. Dio krivice za to pripisali su građanima koji nisu s područja Grada Lepoglave, a koji dovoze otpad iz drugih sredina te ga odlažu na zelene otoke na području Grada Lepoglave.

Na kraju sastanka, zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač ukratko je upoznao predsjednike mjesnih odbora s ustrojem civilne zaštite na gradskom području te ih pozvao da imenuju ljude koji će popuniti njene postrojbe.

sastanak_s_mo_05.jpg

sastanak_s_mo_03.jpg