Članovi AIK-a koji su na turniru u Zagrebu nastupili u borbama

Osam zlata karatistima iz V. Toplica na ELKA peharu 2017. u Zagrebu

| 29.11.2017. u 12:16h | Objavljeno u Sport

ELKA pehar 2017. u Zagrebu okupio je najbolje kyokushin karatiste iz Mađarske i Hrvatske koji su se natjecali u katama i borbama. Među natjecateljima bilo je trinaest članova karate kluba „AIK“ iz Varaždinskih Toplica koji su uspješno branili boje svojega kluba.

Prvi dio turnira bio je rezerviran za kate gdje su prva mjesta osvojili Petra Sakač u mlađim učenicama pobjedama 3:2 i 4:1, te Jana Huzjak u kadetkinjama pobjedama 5:0 i 3:2. Huzjak je osvojila i nagradu za najbolju žensku kata izvedbu na turniru.

Do srebra su porazima tek u finalu došli Elena Hrženjak, te Lana i Roko Kalničanec, dok su se broncama okitili Lana Šebrek Blažotić, Marko Dvorski i Marin Šebrek.
Na natjecanju u borbama članovi AIK-a osvojili su čak šest zlata. Petra Sakač se nakon zlata u katama okitila zlatom i u borbama kod mlađih učenica pobjedama 5:2 i 9:2 protiv svojih protivnica. Kod cicibanki dominirala je Josipa Horvat kao i Tajana Valent kod učenica u teškoj kategoriji, te su obje došle do zlata.

Za četvrto zlato pobrinula se Lana Kalničanec u srednjoj kategoriji učenica pobjedama 4:0, 6:1 i 7:0 protiv protivnica iz Mađarske i Hrvatske. Kod mlađih kadeta u srednjoj kategoriji nezaustavljiv je bio Marko Dvorski pobjedama 6:0 i 6:1, dok je još efikasniji u teškoj kategoriji bio Karlo Nofta pobjedama protiv mađarskog borca 7:0 i hrvatskog predstavnika 8:0.

Za jedino srebro pobrinula se Marta Ivanek kod kadetkinja pobjedom 2:0 i porazom 1:0 nakon produžetaka. Odličan nastup AIK-a sa osvojenih osam zlata, četiri srebra i tri bronce. Borce su vodili trener Saša Josip Milec i asistentica Monika Balažinec, dok je Marinela Belavić sudjelovala kao sudac.

Na turniru je Odbor za kyokushin pri Hrvatskom karate savezu objavio rezultate za Prvenstvo Hrvatske u sezoni 2016./17. koje se boduje po natjecanjima kroz cijelu sezonu i karatisti AIK-a su ostvarili izvrstan uspjeh, osvojili su četiri naslova prvaka Hrvatske, jedan naslov viceprvaka i tri treća mjesta.

Prvaci Hrvatske su u teškoj kategoriji kod mlađih učenika postali Roko Kalničanec, u srednjoj kategoriji mlađih kadeta Marko Dvorski, u teškoj kategoriji Karlo Nofta i u mlađim kadetkinjama Marta Ivanek.

Odličan rezultat dopunila je Lana Kalničanec naslovom viceprvaka i Dino Slatki, Marin Šebrek i Marko Horžić trećim mjestima. Taj rezultat je zasigurno velik poticaj s obzirom da Dvorski, Šebrek, Nofta i Ivanek kandidiraju za europsko prvenstvo slijedeće sezone, dok se katašica Jana Huzjak priprema za Svjetsko prvenstvo gimnazija u Maroku u svibnju 2018. Karate klub „AIK“ zauzeo je u klupskom poretku treće mjesto u Hrvatskoj i već je nekoliko sezona za redom među najboljim klubovima.