Orijentacijski klub Varaždin obilježio Svjetski dan orijentacije Foto: Orijentacijski klub Varaždin

Orijentacijski klub Varaždin obilježio Svjetski dan orijentacije

Varaždinske vijesti | 23.5.2019. u 11:49h | Objavljeno u Sport

Na Šetalištu Pape Ivana Pavla II, Orijentacijski klub Varaždin i Orijentacijska sekcija HPD MIV obilježili su Svjetski dan orijentacije. Od 15. do 21. svibnja 2019. godine obilježava se Svjetski dan orijentacijskog sporta te je ovaj događaj bio prilika za upoznavanjem neobičnog sporta u kojem su sudionici uz pomoć karte i kompasa, na prostoru parka, tražili postavljene kontrolne točke kao i prolazak zamišljene staze u orijentacijskom labirintu.

Orijentacijsko trčanje je smišljeno kretanje po nepoznatom terenu s osnovnim ciljem da se uz pomoć karte i kompasa osoba orijentira i pronađe unaprijed određene kontrolne točke ucrtane na karti, i to u što kraćem vremenu. Put između kontrolnih točaka natjecatelj bira sam. Natjecateljske staze su šume s različitim oblicima vegetacije ali i parkovi i urbana središta gradova.

U provedbi projekta Svjetskog dana orijentacije Međunarodna orijentacijska federacija je u želji da se na što više lokacija u svijetu okupi što više osoba različitih dobnih skupina i sudjeluje u nekoj vrsti orijentacijske aktivnosti. U provedbi projekta sudjeluju klubovi nacionalnih orijentacijskih federacija koji će u suradnji sa školama i drugim obrazovnim ustanovama pokušati napraviti veliki doprinos u obrazovanju i samom razvoju orijentacijskog sporta. Svjetski dan orijentacije obilježeni su u gradovima, parkovima, šumama i zatvorenim objektima diljem svijeta na koji su pozvani ljudi svih dobnih skupina.Osim uobičajenih disciplina poput orijentacijskog trčanja Svjetski dan obilježen je i događajima poput noćnog orijentacijskog trčanja, te orijentacijom u zatvorenim prostorima, zgradama, dvoranama.

Ciljevi Međunarodne federacije orijentacije glede organizacije Svjetskog dana orijentacije su sljedeći:

• povećati vidljivost i dostupnost orijentacije mladima 
• povećati broj sudionika kako u aktivnostima škola, tako i u aktivnostima klubova u svim zemljama nacionalnih federacija 
• pomoći nastavnicima kod provođenja edukacija u orijentaciji na zabavan i edukativan način 
• uključivanje novih zemalja u orijentiranje

IMG_20190520_171613.jpg

IMG_20190520_171256.jpg

IMG_20190520_171055.jpg

IMG_20190520_171549.jpg