Bliži se kraju stečajni postupak AP-a dug gotovo sedam godina Foto: Krešo Đurić

Bliži se kraju stečajni postupak AP-a dug gotovo sedam godina

M.P./Varaždinske vijesti | 7.12.2015. u 08:12h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon gotovo punih sedam godina bliži se kraju stečajni postupak nad tvrtkom Autobusni promet Varaždin (AP).

Stečaj nad tom tvrtkom je, podsjetimo, otvoren u veljači 2009. godine zbog prezaduženosti i insolventnosti. Tvrtci je račun bio blokiran duže od dvije godine zbog duga od 132,8 milijuna kuna.

Unatoč stečaju tvrtka je nastavila prijevozničku djelatnost s gotovo četiristotinjak zaposlenih te godinama više-manje uspješno poslovala, što je rijetkost i za pohvalu.

Od travnja ove godine AP u stečaju više se ne bavi prijevozom putnika jer je dio imovine na javnim dražbama kupila Presečki grupa iz Krapine, čija je tvrtka kći Autobusni prijevoz nastavila djelatnost AP-a u stečaju. Osim autobusnog kolodvora u Varaždinu, nekretnina u Gospodarskoj ulici u Varaždinu i 85 autobusa, Presečki grupa kupila je i autobusne kolodvore u Novom Marofu i Ivancu, dok je kolodvor u Ludbregu u zakupu. Nova je tvrtka preuzela i gotovo sve djelatnike AP-a u stečaju.

Radnici, vjerovnici 1. višega isplatnog reda, isplaćeni su s 2,4 milijuna kuna ostvarenih poslovanjem AP-a u stečaju te je vjerovnicima dosad isplaćeno ukupno 25,3 milijuna kuna. Od razlučnih vjerovnika dosad su namireni Croatia osiguranje s 10,1 milijun kuna, Hypo Steiermarkt leasing s 2,6 milijuna kuna, Zagrebačka banka s 9,8 milijuna kuna te Ministarstvo financija s 270.000 kuna.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti od 8. prosinca