FOTO: Po "grofovski" u ludbreškom dvorcu Batthyany

M.B./Varaždinske vijesti | 1.12.2015. u 16:58h | Objavljeno u Društvo

U Ludbregu se i ove godine čitalo „grofovski“. Već dobro poznat program pod nazivom „Čitajmo grofovski“ organizirala je Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner. Program se provodi već četvrtu godinu u suradnji s osnovnim školama.

Nažalost, ove godine nismo stigli otići u dvorac u Velikom Bukovcu, već smo program održali samo u prostoru dvorca Batthyany u Ludbregu. Program je bio zamišljen za osnovnoškolce, točnije druge i treće razrede te djecu vrtićke dobi. Upravo iz tog razloga pozvali smo u goste Sanju Malagurski iz Zagreba koja je završila program waldorfske škole i izvrsno priča djeci priče i to prema njihovom uzrastu – rekla je Edita Kutnjak-Zlatar, v.d. ravnatelja ludbreške knjižnice.

Tako su mališani iz vrtića slušali priču Malo kraljevstvo, koju je napisala Ivana Guljašević, a djeca drugih i trećih razreda slušala su priče braće Grimm.

Djeca iz dječjeg vrtića Radost zahvalila su grofu i grofici na ispričanim pričama i uručili povelju kojom mole grofa da se zauzme kod kralja za njihovu grofoviju „Radost“. Na taj način su nama pokazali da su i kroz igru u vrtiću pokazali interes za ovaj naš program – nadovezala se ravnateljica.

Pripovjedačica Sanja Malagurski posjetitelje je na zanimljiv način vodila kroz priče i održala ih u napetosti do samog kraja. Nakon ispričane priče, djeca su sudjelovala u raspravi, iznijela svoja viđenja i promišljanja onoga što su poslušali. S druge strane, pripovjedačica ih je probala navesti da spomenu neke od vrlina koje posjeduju likovi u pričama.

Svako dijete na stolici je dočekalo „srčeko“ na kojem je upravo i bila napisana jedna od vrlina. Vjerujem da su ovogodišnjim programom bila zadovoljna jednako djeca i odgojitelji, odnosno učitelji – zaključila je ravnateljica, a osvrnula se i na novost u programu, dio okrenut odrasloj publici, a koji je nosio poseban naziv „Dobra večer gospon grof“.

- Želja nam je da u tom programu u narednim godinama predstavimo jednog kajkavskog stihoklepca. Program je zapravo spoj grofovskog i našeg domaćeg „kaja“. Na samom početku to smo objasnili i stihovima „Vu dvor smo prinesli ljudskoga duha, ne bu vas strašil, najte pobeći jer to je duh dobre kajkavske reči!“- objašnjava ravnateljica. 

Ove godine predstavljena je zbirka Zdenke Čavić iz Koprivnice, a koja nosi naziv „Kaj vu meni“. Pjesme je čitala već dobro poznata čitateljska ekipa, Snježana Hranić, Ksenija Mihin i Aleksandar Horvat dok je o zbirci govorila Lidija Novosel. Programom su pjesme predstavljene na jedan novi, zanimljivi način, a koji je naišao na pozitivne reakcije brojnih okupljenih gostiju u svečanoj dvorani dvorca Batthyany.

Galerija slika