Stefani Mogorović (449) stigla je do treće pozicije Foto: M. Krpan

Održan prvi karting Memorijal Roberto Rauš u Novom Marofu

| 24.4.2017. u 13:33h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Otvorenje karting sezone u Hrvatskoj na stazi „ST Rauš“ u Novom Marofu pokvarila je hladno i kišovito vrijeme koje se tijekom natjecateljskog dana u nekoliko navrata izmjenjivalo sa kraćim sunčanim periodima. Prva ovosezonska međunarodna utrka „Memorijal Roberto Rauš“ okupila je 78 vozača iz pet europskih zemalja, a bodovana je za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, međunarodni slovenski SportStil Cup, te Prvenstvo Republike Hrvatske.

Iza uspješne organizacije stoji zagrebački AKK Zanatlija, a memorijalnu utrku posvećenu nekadašnjem kartingašu i automobilisti Robertu Raušu otvorenom je proglasio gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Klasa najmanjih vozača, uzrasta svega 5 do 8 godina okupila je 16 sudionika među kojima je u dvije vožnje najviše pokazao Maksim Kralj iz KK Rijeka, dok su ga s po jednim pobjedničkim prolaskom ciljem u stopu pratiti Slovenci David Planko i Jaka Dovjak. U sustavu PH nastupilo je pet vozača, a svi su sudionici klase „Baby kart“ nagrađeni medaljama kao pobjednici.

Leon Zelenko iz Karting kluba Koprivnica ostvario je dvije pobjede klese Rotax Micro u konkurenciji 16 vozača. Ujedno je imao i najbolje vrijeme kvalifikacijskih treninga 1:15,014 minuta na stazi dugoj 1.600 metara uz prosjek 62,14 km/sat. Zelenku je pripala pobjeda u PH, ali i međunarodna ispred Slovenaca Marka Kastelica i Nika Sculaca.

U odnosu na ranije sezone od ove godine u svim se klasama u drugu utrku dana ulazi osnovom ostvarenih rezultata prve bodovne vožnje što daje dodatnu draž i zanimljivost utrkama. Tako je pobjedom u prvoj, a drugim mjestom druge vožnje najuspješniji sudionik klase Rotax Junior bio državni prvak Jan Pokos (AKK Zanatlija).

Na postolju CEZ-a i SportStil Cupa pratili su ga Slovenci Nik Prunk i Mark Mramor, dok je još jedan Slovenac Nik Štefančić usprkos najboljem vremenu treninga na kraju dana ostao bez postolja osvojivši bodovima zasluženo četvrto mjesto. U PH bodovanju iza Pokosa najboljima su se pokazali Luka Raspor (AK Opatija) i mlada istarska vozačica Stefani Mogorović (AK Istra racing team Pazin).

Dvostruki državni prvak klase Minikart Adrien Mesec (AK RI autosport) s dvije je pobjede otvorio novu sezonu PH na putu obrane naslova i željene Zlatne kacige HAKS-a, dok je u klasi Rotax Mini samo prve bodove jednom pobjedom ostvario Marko Turk iz KK Koprivnice.

U dvije su klase dominirali Slovenci, pa je tako pobjednik klase Rotax senior bio je Anže Dovjak, a Klemenu Prešernu pripala je pobjeda klase Rotax DD2. Dvostrukom pobjedom klase Rotax DD2 hrvatskog prvenstva sezonu je otvorio Dorijan Čargonja, a uz njega su na postolju stajali klupski kolege iz AKK Podravina Koprivnica Ivo Matić i Konrad Mulvaj.

Zajedniči nastup obilježio je dvije najjače klase domaćeg prvenstva KZ2 i KZ2 Master. Dvostruko slavlje uz izvrsnu vožnju po jakoj kiši i pobjednički duh pokazao je Luka Fabijančić (AK Ina Delta Zagreb) iako je najvećeg rivala imao u višestrukom hrvatskom prvaku Damianu Sekuliću (AK RI autosport) koji je na mjernim treninzima ostvario najbolje vrijeme i prvu poziciju starta prve bodovne utrke. Treći u klasi KZ 2 bio je Marko Kranjčec (AMKK Cobra Virovitica).

Iza njihovih leđa odvijala se prava drama za svaki milimetar na stazi među najstarijima i iskusnim vozačima „Mastera“. Pobjeda prve vožnje pripala je viceprvaku Hrvatske Nikoli Samaržiji (AMKK Cobra) ispred Slovenca Radka Kovačiča koji brani boje riječkog RI autosporta, dok je u drugoj izvrsnim startom značajnu prednost za kasniju pobjedu stekao Branimir Rojko (KK Koprivnica). Na kraju dana pobjedničko su postolje zauzeli Samaržija, Rojko i Kovačič.

Sa dva boda prednosti ekipnu pobjedu dana PH ostvario je AKK Podravina Koprivnica ispred AK RI autosport, dok su s neznatnim zaostatkom  na trećoj poziciji bili članovi aktualnih prvaka KK Koprivnica.