SESTRE RUSAK Izložbom "San i java" pokazale koliko su različite, ali povezane Foto: Krešimir Đurić

SESTRE RUSAK Izložbom "San i java" pokazale koliko su različite, ali povezane

| 12.11.2018. u 16:42h | Objavljeno u Društvo

- Iako često kompleksna i višeslojna sestrinska veza neprijeporno je snažna i duboka spona koja može vezati dvije osobe potpuno oprečnih karaktera te dovesti do umjetničkih ostvarenja usprkos složenosti odnosa - rekla je Jelena Petković otvarajući izložbu pod nazivom “San i Java”, koju su pripremile sestre Mateja (29) i Monika (27) Rusak.

Naime, kako i same sestre Rusak kažu do ideje da naprave zajedničku izložbu potaknuo ih je jedan projekt u Čakovcu prije dvije godine, a kako se bave potpuno različitim radom na um im je pala ideja da bi sve mogle spojiti i zapravo pokazati time koliko su, zapravo, različite, ali vezane.

- Budući da se uvijek savjetujemo i međusobno kritiziramo radove jedna drugoj, dogovorile smo se da bi mogle nešto zajedno napraviti. Ja se više bavim grafičkim tehnikama, a Monika je više usmjerena na fotografiju i film i tako je nastala instalacija “San i java” - rekla je Mateja, objašnjavajući proces nastanka dvije instalacije koje su izložile u varaždinskom Galerijskom centru, 31. listopada, a mogu se pogledati još sutra.

- Monika je bolja u fotografskim stvarima, namještanju i u tom nekom tehničkom dijelu, a ja sam imala ideju, jedna drugoj smo asistirale kod fotografiranja i onda smo poslije spajale fotografije i odlučile ih ispisati na prozirnu tkaninu da bi dobile dojam svjetlosti i prozračnosti - objašnjava Mateja, dodajući da je Monikina ideja bila da se napravi kružna instalacija sa tkaninom visokom i širokom nekoliko metara u koju se može ući. Kružna instalacija, zapravo, ima simboliku sna i jave. Prelazak iz jednog prostora u drugi omogućuje publici da dobi dojam sna i jave. Budući da je između sestri Rusak mala razlika u godinama, kažu, da se i danas dosta svađaju i za sebe kažu da su kao pas i mačka, odnosno priznaju da su dva različita karaktera.

- Ali kada radimo na nekim projektima ispadne to dosta dobro. Svađamo se i prigovaramo jedna drugoj, ali napravimo stvari kako treba - sa smiješkom komentiraju sestre.

Što su izložbom htjele postići i koji su im planovi, čitajte u novom izdanju Varaždinskih vijesti

 

IMG_9406.jpg

IMG_9488.jpg

DSC_2027.JPG