Novi Marof postaje trkački centar u sklopu brdskog maratona "Ivanec - Grebengrad - Novi Marof"

MGA/VV | 31.8.2020. u 09:04h | Objavljeno u Sport

U subotu, 5. rujna, Novi Marof će biti trkački centar u kojem će biti cilj triju utrka u sklopu 1. Brdskog maratona „Ivanec – Grebengrad – Novi Marof“. Organizator ovog sportskog događanja je Atletski klub Varaždin, uz pomoć Grada Novog Marofa i Turističke zajednice grada.

Glavnu utrku, 1. Brdski maraton „Ivanec – Grebengrad – Novi Marof“ (42 km) i dvije popratne utrke – Fun&Pain Trail „Čevo – Novi Marof“ (14 km) i Marofski Mini Trail (5 km), u petak su u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu predstavili gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, voditeljica ureda TZ-a grada Novog Marofa Renata Horvatić i predsjednik AK Varaždin Josip Lacković. Lacković je istaknuo da je ova brdska utrka, koje je bila i Prvenstvo Hrvatske, prethodne tri godine održavana s ciljem na Grebengradu, a sada je prvi put cilj u Novom Marofu.

– Zajednička je ideja bila da ovaj događaj bude u Novom Marofu i sada ćemo to realizirati. Riječ „maraton“ potkrepljuje dužinu ove izuzetno teške staze, 42 kilometra s visinskom razlikom 1700 metara, jednu od najtežih utrka u Hrvatskoj. Iz Ivanca se trči na Ivančicu, pa Pokojec, Završje, Čevo, Grebengrad, Mađarevo, do Novog Marofa. Kraća utrka je sa startom u Završju, preko Čeva i Grebengrada do Novog Marofa. A posebno želimo animirati domaću populaciju rekreativaca na Marofskom Mini Trailu, izuzetno atraktivnoj stazi – rekao je predsjednik AK Varaždin.

Horvatić je naglasila važnost zdravog života, a novomarofski kraj idealan je za rekreaciju.

– Novi Marof se s prekrasnom okolicom nameće kao destinacija rekreativnog turizma i takvih je posjetitelja sve više. Za Novomarofski Mini Trail pripremili smo atraktivnu stazu sa startom i ciljem u centru grada, a sudionici će se moći uvjeriti u ljepotu novomarofskih šetnica – kazala je voditeljica turističkog ureda. Gradonačelnik Jenkač pohvalio je trud organizatora oko ovog sportskog događaja, što je Grad prepoznao i pomogao.

– Pozivam gledatelje, zaljubljenike u sport i rekreaciju, da dođu i podržetrkače, pogotovo u cilju na cesti ispod Kulturnog centra. Ali pozivam i rekreativce da se pridruže na mini trailu, Vrlo zanimljiva staza – na dvije minute od centra Novog Marofa prekrasna šuma, prekrasan krajolik, a onda se ponovo spušta u urbanu sredinu. To će biti promocija staza za koje želimo da se ljudi po njima više kreću, ali i da pripremimo nove – najavio je gradonačelnik.

U vrijeme kada se održava veći broj utrka, neke redovne, a neke koje su proljetos bile odgođene zbog korona virusa, prijavljeno je 300-injak natjecatelja za sve tri utrke. Natjecanje će se održati u skladu s važećim preporukama za sprječavanje širenja zaraze. Početak programa u subotu, 5. rujna, je u 7 sati kod Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu. Natjecatelji će autobusima biti prevezeni na start 1. Brdskog maratona „Ivanec – Grebengrad – Novi Marof“ u 9 sati na Trgu hrvatskih Ivanovaca u Ivancu i 1. Fun&Pain Traila „Čevo – Grebengrad – Novi Marof“ u 10.30 sati kod mosta na Bednji u Završju Podbelskom. Start 1. Marofskog Mini Traila je u 11.30 sati kod Kulturnog centra. Više informacija možete pronaći na internetskoj stranici AK Varaždin: https://ak-varazdin.hr/