Nove odluke Hrvatskog odbojkaškog saveza efektivno iste kao odluke 17. ožujka Foto: Ilustracija

Nove odluke Hrvatskog odbojkaškog saveza efektivno iste kao odluke 17. ožujka

VV | 26.5.2020. u 11:40h | Objavljeno u Sport

Nakon što je Upravni odbor Hrvatskog odbojkaškog saveza 24. travnja donio odluku o poništavanju svojih odluka donesenih 17. ožujka, a koje se tiču prekida i završetka natjecanja u sezoni 2019/2020, jučer 25. svibnja donesene su nove odluke.

Po provedenoj raspravi članova Odbora za natjecanje HOS-a, prema Upravnom odboru upućen je prijedlog rješenja zaključenja sezone 2019/2020.

1. Zbog nastupanja posebnih okolnosti (globalna pandemija COVID-19) koje podrazumijevaju dogadaj i stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a sve zbog zaštite zdravlja svih sudionika natjecanja (natjecatelji I službene osobe), gledatelja i drugih dionika, odbojkaška natjecanja u Republici Hrvatskoj pod direktnom nadležnošću Hrvatskog odbojkaškog saveza (u daljnjem tekstu: HOS) u svim kategorijama za žene i muškarce se obustavljaju s plasmanom na tablici zatečenim 11.03.2020. i otkazuju se sve utakmice iz natjecanja pod direktnom nadležnošću HOS-a čije je održavanje predviđeno za razdoblje nakon 11. ožujka 2020. godine osim polufinala i finala KUP-a RH za muškarce, KUP-a Snježane Ušić za žene i završnica Prvenstva Hrvatske mlađe dobnih kategorija.


2. Natjecanja pod direktnom nadležnošću HOS-a su:
a) Superliga za žene,
b) Superliga za muškarce,
c) Prva liga za žene,
d) d) Prva B liga za žene (grupe: istok, zapad, sjever i jug),
e) Druga liga za žene i muškarce (grupe: istok, zapad, sjever i jug) i
f) Završnice Prvenstava mlađe dobnih kategorija (juniori i juniorke, kadeti i
kadetkinje, mlađi kadeti i mlađe kadetkinje, mala i mini odbojka)
g) KUP RH za muškarce
h) KUP Snježane Ušić za žene

3. S obzirom na prekid natjecanja sezone 2019/2020 prije za to predviđenog kraja, te prije odigranih svih planiranih utakmica, iz Superlige za muškarce (12 klubova) i Superlige za žene (10 klubova) ne ispada ni jedan klub, a broj klubova u nadolazećoj natjecateljskoj sezoni 2020/2021 povećati će se za dva kluba iz nižeg ranga natjecanja, ukoliko klubovi koji za to ostvare pravo pokažu interes za natjecanje u višem rangu natjecanja.


4. S obzirom na prekid natjecanja sezone 2019/2020 prije za to predviđenog kraja, te prije odigranih svih planiranih utakmica, iz Prve lige za žene ne ispada ni jedan klub, a broj klubova u nadolazećoj natjecateljskoj sezoni
2020/2021 povećati će se na 12 klubova i to s 4 kluba iz Prve B lige koji su se u trenutku prekida natjecanja nalazili na prvom mjestu po regijama (istok, zapad, sjever i jug), ukoliko klubovi koji za to ostvare pravo pokažu interes za natjecanje u višem rangu natjecanja.

5. S obzirom na prekid natjecanja sezone 2019/2020 prije za to predviđenog kraja, te prije odigranih svih planiranih utakmica, iz Prve B lige za žene ne ispada ni jedan klub, dok u 1B ligu svake regije (istok, zapad, sjever i jug) za natjecateljsku sezonu ulaze klubovi koji su se u trenuktu prekida natjecanja nalazili na prvom mjestu 2. liga po regijama (istok,zapad,sjever i jug).


6. S obzirom na prekid natjecanja sezone 2019/2020 prije za to predviđenog kraja, te prije odigranih svih planiranih utakmica iz 2. lige za žene ne ispada ni jedan klub, dok u 2. ligu svake regije ( istok, zapad,sjever i jug ) za natjecateljsku sezonu 2020/2021 ulaze pobjednici 3. lige svake regije(istok, zapad,sjever i jug ).

7. S obzirom na prekid natjecanja sezone 2019/2020 prije za to predviđenog kraja, te prije odigranih svih planiranih utakmica, iz 2. lige za muškarce ne ispada ni jedan klub, a u Superligu za natjecateljsku sezonu 2020/2021 ulaze dva najbolja kluba ukoliko pokažu interes za natjecanje u višem rangu.

8. Polufinale i finale KUP-a Snježane Ušić za žene i KUP-a Republike Hrvatske za muškarce odgađaju se zbog nastupanja posebnih okolnosti (globalna pandemija COVID-19) koje podrazumijevaju događaj i stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, za termin kada se za to stvore uvjeti, a točan termin održavanja utakmica ili informacija o konačnom otkazivanju biti će određen naknadno, a najkasnije do 01. srpnja 2020.


9. Završnica Prvenstva Hrvatske za mlađe dobne kategorije(kadetkinje, mladi kadeti i mlađe kadetkinje, mala odbojka, mini odbojka) odgađa se zbog nastupanja posebnih okolnosti (globalna pandemija COVID-19) koje
podrazumijevaju događaj i stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati za termin kada se za to stvore uvjeti, a točan termin održavanja ili informacija o konačnom otkazivanju biti će određen naknadno, a najkasnije do 01. rujna 2020. Ukoliko će se ovo natjecanje održati tijekom 2020. godine, igrati će se po prijavama klubova koje će biti otvorenog tipa.

Juniori i juniorke odigrali su završnicu Prvenstva Hrvatske za 2019/2020. Kadeti su igrali liga sustav kroz čitavu sezonu (natjecanje je obustavljeno i zaključeno plasmanom na tablici zatečenim 11.03.2020., te se otkazuju sve daljnje planirane utakmice iz natjecanja).


10. Ova odluka stupa na snagu danom donosenja.

Time su efektivno potvrđene prijašnje odluke iz 17. ožujka, gdje je Kitro Varaždina zauzeo šesto mjesto u Superligi, što im je bio najbolji plasman posljednjih deset godina. U sjevernoj regiji Prve B lige na prvom je mjestu bila ekipa Kitro Varaždina, koja je sada stekla pravo nastupa u Prvoj ligi, a Ženski odbojkaški klub Ivanec, koji je bio prvi u Drugoj ligi Sjever i vodeći četiri kola prije kraja kvalifikacija, odlukom iz ožujka stekao je pravo nastupa u Prvoj B ligi.