Noćas 40. Novogodišnja utrka ulicama Varaždina

| 31.12.2017. u 09:50h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Varaždinska novogodišnja utrka imat će noćas, na prijelazu iz 2017. u 2018. godinu, svoje jubilarno 40. izdanje. Start i cilj Novogodišnje utrke je na Kapucinskom trgu gdje će biti organiziran i varaždinski doček Nove godine. Seniori i veterani trče dva kruga, 6,4 kilometra varaždinskim ulicama i trgovima, a juniori, juniorke, seniorke i veteranke jedan krug, 3,2 kilometra.

Organizator utrke je Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, suorganizator Atletski klub Sloboda iz Varaždina, a pokrovitelj je Grad Varaždin.

Startnina se ne naplaćuje, a prijave su moguće i 1 sat vremena prije starta utrke na obilježenom mjestu na Kapucinskom trgu. Podjela startnih brojeva bit će na obilježenom mjestu na Kapucinskom trgu u neposrednoj blizini starta utrke od 21 do 23 sata.

Za sudionike utrke osigurane su majice i spomen-medalje, a novčane nagrade osvojit će najbržih troje u apsolutnoj muškoj kategoriji na 6400 m i apsolutnoj ženskoj kategoriji na 3200 m: za prvo mjesto 700 eura, za drugo mjesto 500 eura i za treće mjesto 300 eura.

U 39. izdanju Novogodišnje utrke, u ponoć s 2016. na 2017. godinu u Novu je godinu „utrčalo“ 305 natjecatelja i natjecateljica iz Kenije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Finske, Francuske, Ukrajine i Hrvatske.

Pobjednici su bili Hillary Kiptum Maiyo Kimaiyo iz Kenije te Olivera Jevtić iz Srbije, kojoj je to bio prvi nastup u Varaždinu i koja je dvostruka pobjednica novogodišnje utrke u brazilskom Sao Paulu, ali ta utrka, za razliku od varaždinske, ne starta u ponoć.

Tradicija varaždinske Novogodišnje utrke počinje 1977. kada su atletski trkački entuzijasti Mladen Mavar, Boris Kožar, Petar Jelenečki, uz podršku AK „Sloboda“ i tadašnjeg Atletskog saveza Hrvatske, organizirali prvu Novogodišnju utrku sa startom u ponoć s 31. prosinca 1977. na 1. siječnja 1978. godine.

Nastupila su 33 trkača iz Zagreba, Murske Sobote (Slovenija), Sombora (Srbija) i Varaždina. Trčalo se u pet kategorija, a pobjednik najbrojnije, one seniorske, bio je Mladen Mavar, koji je šest kilometara pretrčao za 21 minutu i 31 sekundu. Najmlađa trkačica bila je Melita Bernat imala 8 godina, a najstariji Emil Zemljak 81 godinu. Već u idućoj utrci sudjelovalo je 165 trkača.

Utemeljena u vrijeme pokreta masovnog trčanja, u Varaždinu koji je tih godina bio centar trčanja u Hrvatskoj i „tvornica utrka“, Novogodišnja je utrka zauzela svoje zasluženo mjesto u trkačkom kalendaru.