NAJBOLJI U VARAŽDINSKOM SPORTU 2021. Laureati Klara Koščak, Enes Garibović, ŽRK Koka i HK Vindija

| 1.2.2022. u 09:30h | Objavljeno u Sport

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina nastavila je s organizacijom izbora sportaša godine grada Varaždina. Za 2021. godinu održan je 59. izbor. Specifična godina s pandemijom koronavirusa odgodila je neka natjecanja pa tako i svečanost uručenja nagrada najboljima i priznanja zaslužnima, koja će se održati tek kada to epidemiološka situacija dopusti.

Alen Runac, predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, naglasio je da se i u izazovnoj godini varaždinski sportaši mogu pohvaliti uspjesima.

– Imali smo problema zbog pandemije koronavirusa, i sportaši i Zajednica. Najviše su trpjele mlađe uzrasne kategorije koje nisu mogle imati ni trenažne procese ni natjecanja. Usprkos svemu, imali smo dobre rezultate na nacionalnom i međunarodnom nivou.

S druge strane, Zajednica je svojim programima napravila iskorak, u besplatnom cjelogodišnjem vježbanju za građane „Zdrav pokret“; programu za djecu „6. Zimski sportski višeboj“; organizacijom

2. Humanitarne utrke grada anđela, 1. Štafetnog triatlona „Jurinih 3x1“, 20. varaždinske Biciklijade te programima obilježavanja Europskog tjedna sporta.

I ove godine je održana tradicionalan Novogodišnja utrka, ne u obimu kako je bila zadnja prije pandemije, ali je nastavljena tradicija, a nadamo se da će slijedeća ponovo biti jaka međunarodna utrka.

U konačnici cilj rada Zajednice je i dalje isti – za sve sportaše osigurati kvalitetnije uvjete kako bi mogli obavljati trenažne procese, nagraditi vrhunske sportaše i trenere s mlađim uzrasnim kategorijama – rekao je Runac.

Predsjednik Zajednice sportskih udruga čestitao je nagrađenima i dobitnicima priznanja.

Stručna prosudbena komisija, za najbolje je izabrala Enesa Garibovića iz Športskog karate kluba „Varaždin“, Klaru Koščak iz Atletskog kluba „Sloboda“, seniorsku momčad Hrvačkog kluba „Vindija“ i ekipu Ženskog rukometnog kluba „Koka“.

Enes Garibović (25) sedmu je godinu zaredom proglašen najboljim varaždinskim sportašem. Osvajač je europskog ekipnog zlata i pojedinačne bronce.

– Svi znamo koliko je Varaždin grad sporta i vrhunskih sportaša i konkurencija je svake godine sve jača. Razveselila me nagrada i donijela dodatno samopouzdanje za sljedeća natjecanja – kazao je Garibović.

Drugu godinu zaredom najbolja sportašica Varaždina je Klara Koščak (17), seniorska državna rekorderka, najbolja hrvatska juniorska atletičarka i 5. sa Svjetskog juniorskog prvenstva.

– 2021. godina za mene je bila najuspješnija dosad. Vesela sam što je ova nagrada sve to upotpunila – rekla je Koščak.

Hrvačkom klubu „Vindija“ pripao je 20. naslov najbolje varaždinske momčadi (1961., 1963., 1969., 1978., 1986., 2005., 2007., 2008., 2009., 2010., 2011., 2012., 2013., 2015., 2016., 2017., 2018., 2019., 2020. i 2021.). Klub je osvajač Kupa Hrvatske.

– Ovo priznanje je za kontinuirani i dobar rad u klub, a prepoznati smo i u grad što po rezultatima, što po dobroj organizaciji rada. Zadnjih nekoliko godina radimo s vlastitim kadrom i ovo su rezultati naših domaćih dečki, koji su potekli i napravili prve korake u našem klubu – kazao je trener, Andrija Barić.

Ženski rukometni klub „Koka“ po osmi je put proglašen najboljom ženskom ekipom grada Varaždina (1999., 2001., 2002., 2016., 2017., 2018., 2020. i 2021.). Seniorska ekipa bila je peta u prvenstvu i igrala četvrtfinale Kupa.

– Nagrada ovaj put znači jako puno ako uzmemo u obzir da je epidemiološka godina bila turbulentna, nije se znalo kako se bude igralo, kad se bude igralo. Na kraju, uz susretljivost svih čimbenika u prvenstvu, od klubova, igračica, njihovih roditelja, trenera i sudaca, prvenstvo je došlo do kraja. I svi smo pobjednici – rekao je izvršni direktor, Damir Premužić.

Najbolji sportaši osobe s invaliditetom ili gluhe osobe su Nikola Kosec i Ema Cesar iz Plivačkog kluba „Vidra“, Kuglački klub „Viseća kuglana“ osoba s invaliditetom grada Varaždina kao muška te kao ženska ekipa Plivački klub „Vidra“.

Sve nagrade za najveće nade varaždinskog sporta otišle su u Atletski klub „Sloboda“: pojedinačno Roku Farkašu i Heleni Posavec te u konkurenciji sportskog para, štafete ili posade Janku Kišaku, Jani Koščak, Heleni Posavec i Juri Šarkanjiju.

Dobitnik priznanja Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina za 2021. godinu za životno djelo je Josip Klein (Odbojkaški klub „Kitro“).

– Kada na kraju svog životnog i sportskog vijeka dobiješ priznanje ljudi iz sporta, koji su ocijenili tvoj radu, 40 godina u OK „Varaždin“, a ukupno 60 godina u odbojci, to priznanje, naravno uz ono koje sam dobio prošle godine, Nagradu Grada Varaždina, najveće je priznanje koje sam dobio za svoj sportski rad – kazao je Klein.

Dobitnici posebnih priznanja su Ronald Ređep (Stolnoteniski klub „STK STARR“), Ante Sudec (Odbojkaški klub „Kitro“) i Andrej Ilić (Gimnastički klub „Vindija“).

Dobitnici zlatnih plaketa su Esad Garibović (Športski karate klub „Varaždin“), Predrag Ćosić (Nogometni klub “Mladost”), Ivan Domislović (Atletski klub “Sloboda”), Boris Vurišić (Odbojkaški klub „Kitro“) i Davor Bezak (Biciklističko društvo „Sloga“).

Trener godine je Patrik Koščak (AK „Sloboda”), sportski djelatnik Matija Vugrinec (GK „Vindija”), a školski sportski djelatnik Damir Fotak (Udruga kineziologa Grada Varaždina i Varaždinske županije/OŠ „Sračinec“)).

Dobitnici diploma su Suzana Furjan i Tea Jalušić (Ženski rukometni klub “Koka”), Mario Pongračić (Trkački klub “Marathon 95”), Emerson Žnidarić (Gradski rukometni klub “Varaždin 1930”), Dragutin Jurinić (Nogometni klub “Mladost”), Aleksandar Puklavec i Josip Šoprek (Atletski klub “Sloboda”), Goran Radić (Gimnastički klub “Vindija”), Jurica Juren (Odbojkaški klub “Kitro”) i Branko Pagadur (Zbor atletskih sudaca).

Jubilarna nagrada ide Nogometnom klubu „Sloboda“ za 90 godina.

Sportski uzori su Matija Balaić (1.OŠ), Lovro Horvat (2.OŠ), Paulina Tomašković (3.OŠ), Ivan Šamec (4.OŠ), Lucija Jambrošić Barnjak (5.OŠ), Leon Kumrić (6.OŠ), Lovro Magić (7.OŠ) i Borna Obradović (Centar za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“).