MTB BICIKLIZAM Vanja Šomođi i Igor Acs spremni za Cape Epic, MTB 'Tour de France' Foto: FLARE produkcija / Magic Net

MTB BICIKLIZAM Vanja Šomođi i Igor Acs spremni za Cape Epic, MTB 'Tour de France'

Varaždinske vijesti | 12.3.2024. u 11:12h | Objavljeno u Sport

Ekipa Megatrend MagicNet Bunel, koju čine Varaždinac Vanja Šomođi i Igor Asc iz Siska, priprema se za utrku Cape Epic, što je brdski Tour de France. Riječ je o najvećoj i najprestižnijoj MTB utrci na svijetu, koja spada u HC UCI kategoriju.

Vanja i Igor već treću godinu voze zajedno, i odradili su već nekoliko mountain bike utrka. Osvajanje 3. mjesta na 4 Islands utrci, voženoj po Krku, Cresu, Lošinju i Rabu, stekli su pravo na Absa Cape Epicu u Južnoj Africi.

Utrka na jugu Afrike vozi se u čak 8 etapa, sveukupno 613 kilometara, s ukupno 16 850 metara uspona. Rute utrke se mijenja svake godine, a vozi se u paru od dva biciklista, koji ni u jednom trenutku ne smiju biti udaljeni više od dvije minute.

- Višegodišnje treniranje, sudjelovanje na raznim utrkama po Hrvatskoj i Europi otvorilo nam je mogućnost sudjelovanja na utrci koja je san svakog MTB biciklista. Jedni smo od rijetkih Hrvata koji su dosad sudjelovali na utrci, za koju smo se intenzivno pripremali posljednjih godinu dana - kazali su Igor i Vanja, a poseban izazov bit će i mjesto gdje se vozi utrka.

- Osim fizičkog izazova, očekuje nas i potpuno drugačiji teren od onog na koji smo navikli u Europi, ali i puno veće temperature. Kao i na treninzima, i u ovoj utrci namjeravamo dati sve od sebe, a nadamo se da ćemo utrku odraditi bez većih tehničkih problema, kao i da ćemo biti zadovoljni izvedbom i rezultatom.

Prvo izdanje utrke je održano 2004. godine, a utrka se u međuvremenu profilirala kao jadne od najboljih u MTB svijetu. Utrka se vozi od 17. do 24. ožujka.

Vanja i Igor su spremni, s nestrpljenjem očekuju 'utrku života', a za ovaj pothvat uspjeli su okupiti i značajnu pažnju sponzora.

Izdvajaju se Megatrend, Magic Net, Bunel, Go2bim, Quest, Bura Croatia, ASC Varaždin te Zajednice sportskih udruga Varaždina i Siska.