MEĐIMURJE Podizanjem službene zastave obilježen početak obnašanja titule "Međimurje – Europska regija sporta 2022“

| 31.12.2021. u 14:26h | Objavljeno u Sport

Stotinjak međimurskih sportaša i sportašica, trenera i sportskih djelatnika sudjelovalo je u podizanju zastave na Staru godinu u podne, čime je Međimurska županija obilježila početak obnašanja titule "Međimurje – Europska regija sporta 2022“.

Međimurska županija prva je hrvatska županija koja se kandidirala i osvojila titulu Europske regije sporta, i to za 2022. godinu. Kandidaturu je neprofitna organizacija ACES Europe ocijenila najvišim ocjenama, a Međimurje je time treća europska regija kojoj je dodijeljena laskava titula.

- Zahvaljujući brojnim aktivnim sportašima i rekreativcima, razvijenoj sportskoj infrastrukturi, kvalitetnim sportskim programima, stručnom kadru i sportašima koji postižu vrhunske rezultate, europska asocijacija ACES Europe i Europska komisija prepoznali su kvalitetu naše županije te ju početkom studenoga 2020. godine uvrstili u svoju mrežu - rekao je međimurski župan Matija Posavec i dodao kako je Međimurska županija - jedna od "najsportskijih“ županija.

Podizanjem_zastave_medimurski_sportasi_i_sportasice_obiljezili_pocetak_obnasanja_titule_Medimurje_-_Europska_regija_sporta_2022_20.jpg

- Svaki grad, općina i svako naše selo imaju barem jednu sportsku udrugu, a velik broj Međimuraca bavi se sportom. Upravo zahvaljujući svima vama, zaljubljenicima u sport, Međimurje je zaslužilo nositi titulu Europske regije sporta. Na površini od 730 četvornih kilometara djeluje gotovo 430 udruga i više od 15 000 registriranih sportaša. Županija smo s najviše aktivnih sportaša u odnosu na broj stanovnika, a na svakog 18. stanovnika u Međimurju dolazi jedan nogometaš - s ponosom je dodao međimurski župan.

Zastavu Europske regije sporta, koja će biti izvješena tijekom cijele godine ispred zgrade Međimurske županije, podigli su Filip Ude, osvajač olimpijskog, svjetskog i dvostrukog europskog srebra, višestruki prvak Hrvatske na konju s hvataljkama i rekorder po broju naslova sportaša Međimurja, koji je ambasador projekta EU regije sporta, Lucija Lesjak, brončana na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u karateu i svjetska prvakinja u konkurenciji mlađih seniora te Antonija Ružić, najbolja juniorka Europe koja je, iako ima tek 18. godina, trenutačno 336. igračica WTA ljestvice.

Da se Međimurje zaista može ponositi svojim sportašima svjedoči činjenica da je samo u 2020. godini prva tri mjesta na svjetskim, europskim i hrvatskim natjecanjima osvojilo više od pedeset sportaša. Oni su zajedno sa svojim trenerima uveličali svečanost obilježavanja početka obnašanja titule.

Podizanjem_zastave_medimurski_sportasi_i_sportasice_obiljezili_pocetak_obnasanja_titule_Medimurje_-_Europska_regija_sporta_2022_18.jpg

- Međimurje živi sport, a za nas sportaše ova titula je veliko priznanje i obaveza. Hvala vam dragi naši sportaši i sportašice, što branite boje Međimurje širom svijeta. Hvala vašim obiteljima, trenerima i timovima koji vam pružaju podršku. Zbog svih vas nastojat ćemo u 2022. godini pokazati cijeloj Europi koliko Međimurje voli sport - rekao je Mato Kljajić, predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije.

Titula Europske regije sporta omogućit će dodatna ulaganja u razvoj sportske infrastrukture diljem Međimurja kroz ulaganja u atletske staze, sportske kampove i dvorane čime će se stvoriti bolji uvjeti svima koji se bave sportom.

Nakon Preloga koji je u 2019. godini bio Europski grad sporta, titulu je u 2020. godini ponio grad Čakovec, na što je iznimno ponosna gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

- Spomenute titule priznanje su svima u županiji koji se godinama bave sportom i rekreacijom, prenoseći svijest o važnosti kretanja, rekreiranja i bavljenja sportskim aktivnostima na djecu i mlade, organizirajući natjecanja te nesmetan rad sportskih klubova, kao i brojnim neumornim roditeljima te građanima rekreativcima.“, kazala je gradonačelnica uputivši čestitke svima koji su pridonijeli uspješnoj kandidaturi Međimurske županije za Europsku regiju sporta 2022. godine.

Važnost titule prepoznalo je i međimursko gospodarstvo, odnosno tvrtke Tehnix, Vajda d.d., Međimurske vode, Zaba banka i Terme Sveti Martin koji su sponzori projekta. Svečanost obilježavanja glazbom i plesom obogatili su Scifidelity Orchestra i Plesni studio "Korak“, čije su članice odličan primjer kako spojiti sport i umjetnost.

Podizanjem_zastave_medimurski_sportasi_i_sportasice_obiljezili_pocetak_obnasanja_titule_Medimurje_-_Europska_regija_sporta_2022_7.jpg