ŠKZ CEKIN Janezu Tobiasu obustavljeno izvršenje jedne od dvije zatvorske kazne Foto: VV arhiva

ŠKZ CEKIN Janezu Tobiasu obustavljeno izvršenje jedne od dvije zatvorske kazne

| 12.6.2017. u 18:34h | Objavljeno u Aktualno

Janezu Tobiasu (62), najpoznatijem varaždinskom bjeguncu, Županijski sud u Varaždinu je obustavio izvršenje jedne od ukupno dvije zatvorske kazne, koje su mu kao čelniku propale Štedno-kreditne zadruge Varaždinski cekin izrečene presudama Županijskog i Općinskog suda u Varaždinu 2001., odnosno 2003. godine. Razlog je zastara koja je nastupila jer je Tobias već punih 16 godina nedostupan organima kaznenog progona RH. Točnije, već godinama bezbrižno živi i radi u susjednoj Sloveniji, budući da ima i hrvatsko i slovensko državljanstvo.

Županijski ga je sud, podsjetimo, krajem svibnja 2001. osudio na jedinstvenu zatvorsku kaznu od pet godina i šest mjeseci zbog zlouporabe položaja i ovlasti u produljenom trajanju, krivotvorenja službene isprave u produljenom trajanju te zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Presuda je postala pravomoćna 14. ožujka 2002. godine.

Uz to, presudom varaždinskoga Općinskog suda od 17. rujna 2003., Tobias je osuđen na četverogodišnju zatvorsku kaznu zbog prijevare u produljenom trajanju, koja je također postala pravomoćna. Upravo mu je ta presuda sada obustavljena zbog zastare.

Sutkinja izvršenja je uvidom u spis utvrdila kako je u veljači 2009. tadašnji sudac izvršenja od Policijske uprave varaždinske zatražio podatak je li Tobias uhićem temeljem tjeralice izdane u srpnju 2001. godine. Sud je od policije u ožujku 2009. zaprimio dopis da tjeralica nije realizirana, budući da se Tobias nalazi u Sloveniji. Stoga je u studenom 2001. MUP RH za njim raspisao međunarodnu tjeralicu koja je i dalje na snazi.

Po ulasku Hrvatske u Europsku uniju, u listopadu 2013. izdan je i Europski uhidbeni nalog (EUN) za Tobiasa radi izvršenja obje zatvorske kazne. Temeljem EUN-a Tobias je u Sloveniji bio uhićen, no Slovenija je rješenjem Okružnog suda u Kranju iz veljače ove godine odbila izručiti Tobiasa Hrvatskoj zbog zastare.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti