Ludbreg domaćin najboljim hrvatskim cestovnim biciklistima i biciklisticama Foto: Martin Novosel

Ludbreg domaćin najboljim hrvatskim cestovnim biciklistima i biciklisticama

VV | 15.6.2023. u 14:44h | Objavljeno u Sport

Ludbreg će od 22. do 24. lipnja 2023. godine biti domaćin ponajboljim hrvatskim cestovnim biciklistima i biciklisticama, koji će se natjecati u dvije discipline: vožnji na kronometar te cestovnoj utrci.

Već nekoliko godina Ludbreg sustavno ulaže u kreiranje biciklističkih i cikloturističkih proizvoda, manifestacija i sadržaja te polako, ali sigurno izrasta u jednu od najzanimljivijih izletničkih destinacija za ljubitelje aktivnog turizma. Kako je pritom posebni naglasak stavljen na razvoj biciklističkih i cikloturističkih sadržaja nije čudno to što je Hrvatski biciklsitički savez upravo Ludbreg odabrao kao lokaciju tako važnog natjecanja kao što je Nacionalno prvenstvo u cestovnom bicklizmu.

Ludbreg_001.jpg

Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega

Tim povodom danas je u Ludbregu održana konferencija za medije na kojoj je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić naglasio kako im je iznimno drago da je ovaj grad sporta i grad outdoor aktivnosti domaćin nacionalnom prvenstvu u cestovnom biciklizmu.

- Ovaj događaj potvrđuje našu usmjerenost prema biciklizmu ne samo kao sportu već i turističkoj atrakciji. Nadam se da će ovaj događaj privući dosta pozornosti, da će Ludbrežanke i Ludbrežani uživati dva dana u utrkama. Imat ćemo priliku vidjeti najbolje hrvatske bicikliste i biciklistice koji će voziti po našim cestama i da ćemo opravdati ulogu domaćina - rekao je Bilić.

Ludbreg_6.jpg

Bruno Radotić, direktor utrke

Direktor utrke, Bruno Radotić pojasnio je sam princip natjecanja. Kronometarska utrka ima svoju kružnu stazu od naselja Hrastovsko do naselja Slanje, odnosno prema Poljancu, a krug iznosi 8,3 kilometra.

- To je pojedinačna utrka gdje svaki biciklista sam starta. Podijeljeni su u više kategorija i predviđeno trajanje utrke je od 3 do 6 sati - objasnio je Radotić.

Direktor utrke Radotić najavio je i cestovnu utrku koja ima veći krug, od 10 kilometara. Cestovna utrka održat će se u subotu 24. lipnja. Ova utrka također je podijeljena u više utrka po kategorijama.

- Ona je zahtjevnija, u takvom tipu utrka svi biciklisti zajedno startaju. Predviđeno trajanje događaja je od 9 ujutro, kada je start prvih utrka, pa otprilike do 19 sati, kada će seniori i juniori završavati svoju utrku - pojasnio je Radotić.

Izbornik hrvatske biciklističke reprezentacije Matija Kvasina istaknuo je kako su u suradnji s Trailom i Gradom Ludbregom došli do izvedbe najjačeg krovnog događaja cestovnog biciklizma, na kojem će se natjecatelji boriti za naslove državnih prvaka.

Ludbreg_003.jpg

Matija Kvasina, Izbornik hrvatske biciklističke reprezentacije

- To ujedno predstavlja finale prvog dijela biciklističke sezone i ima poseban značaj zato što po svakoj disciplini svaki pobjednik dobiva poseban dres s hrvatskim obilježjima koji je onda dužan nositi na svim ostalim utrkama do sljedećeg državnog prvenstva – poručio je Kvasina.

Suorganizator događanja je i Turistička zajednica područja Centar svijeta.

- Jedan od proizvoda na koji smo svi usmjereni jesu aktivnosti na otvorenome, poput biciklizma. Centar svijeta je idealan za takav vid aktivnosti sa svojim raznolikim krajolikom. Natjecatelji i sudionici se mogu upoznati sa prirodnim krajolikom ovog područja. Laganim, ali uspješnim koracima etabliramo se kao destinacija koja je poželjna za sve vrste turista i posjetitelja - poručila je Petra Međimurec, direktorica TZ područja Centar svijeta.

Ludbreg_005.jpg

Petra Međimurec (sredina), direktorica TZ područja Centar svijeta

Načelnik PP Ludbreg, Ivica Kokot na konferenciji se osvrnuo na posebnu regulaciju prometa tih dana.

- U četvrtak 22. lipnja u vremenu od 14 do 19 sati u potpunosti ćemo zatvoriti dionicu državne ceste D24 od mjesta Hrastovsko do Slanja te lokalnu cestu prema mjestu Poljanec. Promet će se odvijati obilaznim pravcima i biti će osigurana prometna signalizacija. U subotu 24. lipnja osiguranje započinje u 9 sati i traje do 19 sati. Prometnice po kojima će se odvijati utrke zatvarati će se etapno, u trenutku prolaska biciklista, odnosno nekoliko minuta ranije, a po prolasku biciklista će se puštati promet. Molimo sudionike u prometu da poštuju privremenu prometnu signalizaciju, da poštuju prometna pravila koja se odnose na prednost prolaska i propuštanje kolone koju osigurava policija. Isto tako na znakove, upute i smjernice koje daju policija i redarska služba, a sve s ciljem sigurnosti svih sudionika – rekao je Kokot.

Ludbreg_004.jpg