Samo pet minuta trčanja dnevno promijenit će vam život Foto: Ilustracija

Samo pet minuta trčanja dnevno promijenit će vam život

VV/www.ljepotaizdravlje.hr | 16.2.2016. u 18:37h | Objavljeno u Društvo

Trčanje mnogi doživljavaju kao aktivnost za koju su potrebne određene fizičke predispozicije misleći pri tome da će od trčanja imati koristi samo ako redovito trče po nekoliko kilometara.

No, istina je da i pet minuta trčanja dnevno može bitno pridonijeti vašem zdravlju i kondiciji. Portal Ljepota i zdravlje donosi šest razloga zbog kojih je i samo pet minuta trčanja dnevno dovoljno da pucate od zdravlja.

Bit ćete bolje raspoloženi

Kada svaki dan trčite zadovoljniji ste sobom jer znate da ste svaki dan napravili nešto dobro za sebe i da ste postigli neki uspjeh. Istraživanja su pokazala da trčanje povećava proizvodnju endokanabinoida, kemijskih supstancija u mozgu povezanih s osjećajem ugode i užitka. Trčite li svakodnevno pet minuta, pucat ćete od pozitive i bolje ćete reagirati u stresnim situacijama.

Bolje ćete spavati

Trčite li svaki jutro, uvelike ćete poboljšati kvalitetu sna, odnosno bolje ćete spavati, dokazalo je istraživanje. A bolji san pratit će i bolje raspoloženje i koncentracija tijekom dana, a bit ćete i manje umorni tijekom dana. No i večernje trčanje može poboljšati spavanje, što se događa jer nakon trčanja temperatura tijela, koja je tijekom aktivnosti porasla, opet padne te lakše utonemo u san.

Snizit ćete visoki krvni tlak

Trčanje može uzrokovati privremeno povišenje krvnog tlaka, ali sveukupno ono djeluje baš suprotno – pogoduje snižavanju krvnog tlaka, kolesterola i rizika od dijabetesa. Iste te beneficije koje dobivate od pet minuta trčanja dnevno može vam pružiti i 15 minuta brzo hodanja.

Bit ćete pod manjim rizikom od srčanožilnih bolesti

Trčite li svaki dan, barem na pet minuta, rizik od srčanožilnih bolesti možete smanjiti skoro za pola. Kod osoba koje redovito trče postoji manji rizik od smrti za čak 30 posto od bilo kojeg uzroka, te 45 posto manji rizik od smrti uzrokovane srčanožilnim bolestima.

Produžit ćete si život za tri godine

Osobe koje redovito vježbaju u prosjeku žive tri godine duže od osoba koje ne vježbaju, odnosno koje većinu dana provedu sjedeći. A tri godine života možete si dodati i sa samo pet minuta trčanja svaki dan.

Imat ćete ljepšu i zategnutiju kožu

Kako se trčanjem poboljšava cirkulacija, istovremeno će vam i koža izgledati ljepše i zdravije jer će biti bolje prokrvljena. Osim toga, trčanjem ćete poboljšati tonus kože tijela pa će ona biti zategnutija, a time i izgledati mlađe.

Označeno u