Kristijan Đurasek najbolje plasirani hrvatski vozač na Tour de Franceu

| 25.7.2016. u 08:50h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Varaždinski biciklist Kristijan Đurasek (28), član talijanske momčadi Lampre Merida, je na ovogodišnjem Tour de Franceu, koji je završio jučer 21. etapom i nakon odvoženih 3 529 kilometara, zauzeo 51. mjesto, sa zaostatkom od dva sata 15 minuta i 16 sekundi za ukupnim pobjednikom Cristopherom Froomeom iz Velike Britanije.

Đurasek je najbolje plasirani hrvatski vozač, s obzirom da je Robert Kišerlovski bio 58. Bio je to treći nastup Đuraseka na Tour de Franceu, pri čemu je 2014. bio 46., a lani je završio na 76. mjestu. U nedjeljnoj, posljednjoj 21. etapi, od Chantillya do Parisa, dugoj 113 kilometara, Đurasek je bio 80., ušavši u cilj u vremenu pobjednika, Andre Greipela iz Njemačke.

Najbolji plasman na ovogodišnjem Touru Đurasek je imao u 17. etapi kada je bio četvrti i tako postao najbolje plasirani hrvatski biciklist na jednoj od dionica ove renomirane utrke. Malo je nedostajalo da Đurasek završi i na postolju 17. etape, ali je zaostao šest sekundi za najboljim penjačem na Touru Poljakom Rafalom Majkom.

17. etapa vozila se od  Bernea do Finhaut-Emossona, a bila je dužine 184,5 kilometra. Prvo je mjesto osvojio Rus Ilnur Zakarin, a Đurasek je došao na cilj kao četvrti, sa zaostatkom od minute i 32 sekunde. Varaždinski biciklist bio je dio bijega 14 vozača, koji su veći dio utrke bili u vodstvu, a zajedno su došli i do vrha teškog uspona Col de laForclaz. Onda je uslijedio spust od 18 kilometara i osipanje skupine. Zahvaljujući četvrtom mjestu u 17. etapi Đurasek je u ukupnom poretku sa 71. skočio na 51. mjesto, na kojem je na kraju i završio ovogodišnji Tour de France.