Tajnik Zbora nogometnih sudaca prvi varaždinskom ŽNS- Dino Kramar Foto: Dražen Novosel

Kramar: Mnogi, na žalost, imaju potpuno krivu percepciju sudačkog poziva i na sve gledaju negativno

| 23.2.2021. u 12:19h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Na području varaždinskog Županijskog nogometnog saveza, a vjerojatno je identična situacija i u ostalim županijskim savezima, nedostatak je nogometnih sudaca.

- Trenutačno brojimo totalni deficit sudaca, aktivno je njih 69, a da bi pokrili sve lige, od najnižih pa do Prve HNL treba nam i do 75 sudaca. Na žalost zbog toga utakmice Druge Županijske nogometne lige, a prema odluci Izvršnog odbora ŽNS-a može suditi po jedan sudac. Svjesni smo da to nije idealno i ne zadovoljava određenu kvalitetu, međutim drugog načina nema, ali također Komisija nogometnih sudaca IO ŽNS Varaždin kontinuirano radi na poboljšanju kvantitete i kvalitete sudaca te moram zahvaliti predsjedniku varaždinskog ŽNS-a Nenadu Horvatiću i članovima IO na bezuvjetnoj podršci i potpunoj samostalnosti u radu Zbora i KNS-a - rekao je tajnik Zbora nogometnih sudaca varaždinskog ŽNS-a Dino Kramar (30).

Da bi se stanje popravilo i povećao broj nogometnih sudaca, iz kancelarije varaždinskog ŽNS-a se svakih tri do šest mjeseci upućuje poziv zainteresiranima da se jave na sudačke seminare za zvanje sudac “Pripravnik”.
- U prijavama imamo dosta zainteresiranih, javi se njih desetak, ali, nakon određenih konzultacija odmah slijedi odustajanje i na sam početak seminara dođe maksimalno pet kandidata, koji uglavnom zadovolje i polože ispit za suca, no, na žalost, najviše ih tri ostane u sudačkoj organizaciji - naglašava Kramar. Tečaj za nogometnog suca traje 14 dana, a sastoji se od stručnih predavanja, teorijske provjere znanje i ispitne utakmice.

- Komisija nogometnih sudaca ŽNS-a polaznicima organizira stručna predavanja educiranih osoba, saveznih instruktora a predavači su Ivan Novak, Siniša Premužaj, Željko Franić, bivši međunarodni i savezni suci s visokih lista te trenutno međunarodni suci poput Maria Zebeca i Nikole Jelića. Nakon stručnih predavanja kandidate očekuje edukacijska teorijska provjera znanja, a nakon toga i jedna ispitna utakmica uz mentore. Ako kandidat položi za sudca stječe zvanje suca Pripravnika i kreće sa suđenjem utakmica mlađih uzrasnih kategorija, susrete županijskih liga nogometnih centara. Sudac pripravnik napreduje sukladno svojim sposobnostima, a nakon tri do šest mjeseci sudac pripravnik stječe zvanje suca četvrte kategorije, nakon čega se postaje sudac treće, pa sudac druge i na kraju sudac prve kategorije - pojašnjava Kramar. Ni pripadnice ljepšeg spola nisu izuzete od mogućnosti da se i one okušaju kao nogometni suci.

- Naš Zbor trenutno broji tri nogometne sutkinje te također ovim putem pozivam sve pripadnice ljepšeg spola da se prijave na nadolazeći tečaj. Definitivno su uvijek dobrodošle u našu sudačku nogometnu obitelj. Snježana Korade i Verica Medved bile su prve sutkinje od početka Zbora nogometnih sudaca, pri čemu je Medved, kao pomoćni sudac, sudila na utakmicama Treće HNL i Prve HNL za žene te kao treći sudac Prve hrvatske malonogometne lige. Do sada je u Zboru bilo sedam ženskih sudaca, koje su na žalost ostale najviše do godine dana - rekao je Kramar. Upitan koji je razlog tome da se mali broj poklonika najvažnije sporedne stvari na svijetu odluči za sudački seminar, Kramar odgovara:
- Mnogi na žalost imaju potpuno krivu percepciju tog poziva i na sve gledaju negativno. Do njih dolaze nepotpune i netočne informacije, od toga da ima nemilih scena, vrijeđanja, omalovažavanja. Ne kažem da se tako nešto ne može dogoditi, ali iz dana u dan svjedoci smo da je sve manje takvih neželjenih situacija. Pozivam sve zainteresirane da se jave na skori natječaj prije početka nastavka prvenstva, a zainteresirani se mogu javiti na: +385 91 240 2061 ili e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. - govori Kramar.

On se sudačkim pozivom bavi već 12 godina, savezni je sudac Prve hrvatske malonogometne lige, a sudi i na utakmicama Četvrte lige Skupina Čakovec - Varaždin.
- To što sam se odlučio za suđenje bio je normalan slijed okolnosti, nakon brojnih ozljeda u školi nekadašnjeg prvoligaša Varteksa, gdje sam bio lijevi bočni i osvojio naslov prvaka u pionirskoj konkurenciji pod vodstvom trenera Rade Hercega. S 18 godina, kao junior, pod vodstvom trenera Ivice Solomuna, odlučio sam završiti igračku karijeru, a s obzirom na to da potječem iz sportske odnosno sudačke obitelji (djed - nogometaš, majka i sestra - rukometašice, a ujak međunarodno i nacionalno poznati nogometni sudac i svjetski poznati malonogometni sudac op a) sa 17 godina završavam sudački tečaj. Prva utakmica koju sam sudio bila je u Vratnu između istoimenog domaćina i Nove Vesi 2008. godine, u sklopu Druge ŽNL Zapad. Naravno, bilo je treme, ali pozitivne, i normalno da je to za mene bilo jedno novo iskustvo jer do tada sam imao samo iskustvo nogometa iz igračkih dana, dok utakmica sa sudačkog stajališta ima potpuno drugačiju percepciju nogometa - kaže Kramar, kojemu su uzori s europskih travnjaka Pierluigi Collina, radi svoje karizme i naravno kvalitete suđenja, a s hrvatskih travnjaka izdvaja jedno ime - Ivana Novaka.