Ana Marija Stanković prvakinja Hrvatske u kuharstvu, viceprvak Marin Pozder iz Bedema

vv / hks | 22.11.2019. u 06:51h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon pokazanog znanja u tri kategorije, Ana Marija Stanković iz Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije prvakinja je Hrvatske u kuharstvu, dok je drugo mjesto zauzeo Marin Pozder iz varaždinskog restorana Bedem, a državna prvakinja u slastičarstvu za 2019. godinu je Sandra Jadek iz Udruge ugostitelja grada Orahovice.

Glavni su to rezultati 13. Dana hrvatskog kulinarstva, koji su protekla četiri dana održavani  u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama, gdje su se okupili najbolji hrvatski kuhari i slastičari.

-Hrvatska je svjetska velesila u turizmu, a ključna komponenta turizma je kulinarstvo. Ja nikad nisam video zemlju koja ima tako kvalitetnu I raznoliku gastronomiju. Spadamo u desetak najjačih kulinarskih nacija svijeta i na tome vam svima čestitam”, rekao je župan Varaždinske županije Radimir Čačić okupljenima na 13. Danima hrvatskog kulinarstva.

Kulinarsko je druženje započelo u ponedjeljak Kamelija kupom, natjecanjem mladih budućih kuhara i slastičara, učenika završnih razreda srednjih kuharskih škola, a oni su svoje znanje pokazali u dvije kategorije. U slastičarskoj kategoriji pobjedu je odnijela Sara Glavaš iz Ugostiteljsko turističke škole Osijek pod mentorstvom Ivana Kelave. Kuharsko prvo mjesto pripalo je dvojcu iz Turističko ugostiteljske škole Split, Ivanu Šariću i Josipu Buzovu pod mentorstvom Ivana Romca. Svoje su znanje pokazali i njihovi kolege, profesionalni kuhari i slastičari.

DHK_02.jpg

Zadnji natjecateljski dan 13. Dana hrvatskog kulinarstva približio je Hrvatsku svjetskoj kulinarskoj eliti. Naime, mladi kuhar Jurica Obrol iz Šibenskog restorana Pelegrini i njegov pomoćnik Matija Roso postali su predstavnici Hrvatske na Europskom kvalifikacijskom natjecanju za sudjelovanje na najprestižnijem kulinarskom natjecanju, Bocuse d'Or u Lyonu u Francuskoj.

-Bocuse d'Or prestižno je natjecanje, a ne usudi se svaki kuhar pristupiti takvom izazovu. Na natjecanju kuha se pred publikom od nekoliko tisuća gledatelja, u uvjetima na koje se treba naviknuti. Od više od dvjesto kuhara koji su u Hrvatskoj mogli pristupiti ovom izazovu, samo je Jurica hrabro pokazao svoje znanje“ pojasnio je Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.

Na sudjelovanje u ovogodišnjoj selekciji Hrvatske za europsko natjecanje za Bocuse d'Or pozvani su svi kuhari iz restorana s Michelin zvjezdicom ili Michelin preporukom te dosadašnji kuharski prvaci Hrvatske, a u svibnju, nakon Europskog natjecanja u Estoniji, saznat ćemo hoće li Jurica Obrol hrvatske boje braniti i na finalnom natjecanju u Lyonu.

Osim natjecateljskog djela, zainteresirani posjetitelji i kuhari mogli su sudjelovati i u radionicama kuhara Branka Ognjenovića na temu „Crveno meso i njegova primjena u kulinarstvu“ te radionici Josipa Bošnjaka na temu „Osnove puhanog i vučenog šećera“.

DHK_03.jpg

Manifestacija Dani hrvatskog kulinarstva 2019. pod visokim je pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva turizma s ciljem popularizacije kuharske i slastičarske struke, poticanje izvrsnosti i napretka kuhara i slastičara, doprinos stvaranju kvalitetne stručne radne snage, poticanje interesa za deficitarna zanimanja, podizanje kvalitete ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, svekolika afirmacija kuharske i slastičarske struke i promocija kulinarskih majstora te hrvatskih namirnica i jela hrvatske kulinarske baštine.

-Nakon ovogodišnje manifestacije potrebno je skupiti dojmove i početi s pripremama 14. Dana hrvatskog kulinarstva. Veselimo se pratiti Juricu na Bocuse d’Or natjecanju, čeka ga najveći ispit karijere. Nadamo se da će se kroz ovu ali i druge manifestacije i aktivnosti Saveza popularizirati kuharska i slastičarska struka te da će narednih godina biti još više interesa za profesionalna kulinarska natjecatelja kao i većeg interesa mladih za ovu prekrasnu struku, jer bez ovakvih kulinarskih majstora, nema ni turizma” dodao je Aleksandar Vucković iz Hrvatskog kuharskog saveza.

DHK_07.jpg