Jelena Geček iz Disc golf kluba Varaždin druga u konkurenciji od preko 500 igračica iz cijelog svijeta

Varaždinske vijesti | 18.5.2021. u 12:37h | Objavljeno u Sport

Jelena Geček iz Disc golf kluba Varaždin osvojila je 2. mjesto u konkurenciji od preko 500 igračica iz cijelog svijeta na turniru Women’s Global Event (WGE) koji se 8. svibnja igrao u brojnim zemljama diljem svijeta od SAD-a do Kine, Australije, Finske… pa i do Hrvatske.

Hrvatski turnir Black Cats Open + WGE, igrao se u Varaždinu na privremenom terenu u šumi uz varaždinsko groblje za što je Disc golf klub Lagoda, na čelu s direktorom turnira i predsjednikom kluba Dinkom Šimencom, dobio dozvolu od gradskih nadležnih institucija.

- Ovaj događaj je za mene bio sjajno iskustvo i zaista sam sretna što smo, igrajući Women Global Event, imali priliku testirati ovaj novi teren Varaždinu, koji je prilagođen za početnike. Drago mi je kad vidim kako ženski disc golf raste u Hrvatskoj i kako smo imali igračice u više divizija. S obzirom na to kako je moja divizija bila ukupno najbrojnija, u potpunosti sam zadovoljna što sam odigrala dvije od svojih najbolje rangiranih PDGA rundi ikad, što sam osvojila sam Black Cats Open, ali i ono najvažnije što sam zauzela 2. mjesto na globalnom poretku WGE-a - rekla je nakon turnira Jelena Geček.

Ukupno je na ovogodišnjem WGE-u sudjelovalo rekordnih 3,228 igračica koje su se natjecale u 24 divizije određene prema godinama i jakosnim skupinama, a osim Jelene Geček iz Hrvatske je sudjelovalo još 10 žena i djevojčica koje su također ostvarile fenomenalne rezultate.

Varaždinka sa zagrebačkom adresom, Ana Gorički natjecala se u Juniorskoj diviziji do 18 godina u kojoj je osvojila 3. mjesto. Maja Šimenc iz novoosnovanog varaždinskog Disc golf kluba Lagoda zauzela je 4. mjesto u Intermediate diviziji, dok je Danica Pajtak iz Disc golf kluba Varaždin završila 80. u Advanced diviziji.

Priča dana svakako je bio nastup petogodišnje Kaje Gorički iz Zagreba koja se natjecala u diviziji Junior Girls do šest godina u kojoj je pobijedila. Tu je i fantastičan rezultat Ire Molnar Gorički koja je diviziji žena iznad 40 godina osvojila fantastično 2. Mjesto.

“Zaista sam se radovala ovom turniru jer promovira sudjelovanje žena i djevojaka u našem sportu i dio je velikog WGE natjecanja. Po prvi puta je moja najmlađa kći Kaja (5 godina) sudjelovala na turniru i pobijedila je u svojoj diviziji, a ja sam joj bila podrška i caddy u prvom krugu. Kad sam vidjela koliko uživa u igri i nadmetanju, i meni je bilo lakše igrati. Veliko hvala organizatorima što su omogućili ovo natjecanje i pripremili ovaj sjajni novi teren u Varaždinu”, rekla je nakon turnira Ira Molnar Gorički.

Ukupno, igračice iz Hrvatske su na globalnom turniru u konkurenciji od 3,228 igračica osvojile čak četiri postolja, od čega jedno prvo, dva druga i jedno treće mjesto.

Osim spomenutih igračica, na varaždinskom WGE-u natjecale su se i Diana Bokulić (96. Mjesto u Novice), Marina Starčić Krvavica (159. Mjesto u Novice), Martina Cikač (348. Mjesto u Novice), Laura Žiković (405. Mjesto u Novice) i Tina Milenković (87. Mjesto u Recreational Women)
U Profesionalnoj disc golf asocijaciji manje od 8 posto žena

Cilj globalnog turnira pod nazivom je povećati participaciju žena u disc golfu. Naime, demografska izvješća pokazuju dramatično veliku razliku između broja registriranih muškaraca i broja registriranih žena u Profesionalnoj disc golf asocijaciji (PDGA).

Tako je 2015. godine, od ukupnog broja članova u PDGA bilo registrirano čak 92,6 posto muškaraca i samo 7,4 posto žena, a brojke se od tada nisu mnogo promijenile. Zato je 2012. pokrenut Women’s Global Event kako bi potaknuo participaciju žena u disc golfu, a ovo je drugi put da je i jedan hrvatski turnir dio globalnog eventa.

- Događaji poput ovog vrlo su važni za promicanje sporta među ženama jer nam pružaju pozitivno okruženje u kojem se žene osjećaju sigurno i dobrodošlo. Rast sporta među ženama trebao bi biti naš zajednički cilj jer je i znanstveno dokazano kako bavljenje sportom znatno utječe na sreću i zadovoljstvo u životu, a brojne žene su zbog predrasuda kako je sport muška domena zakinute za sve dobrobiti koje on nosi. U vezi s tim, željela bih zahvaliti svima koji pomažu u stvaranju okruženja u kojem se žene potiče na bavljenje sportom od malih nogu, a posebno hvala muškarcima - naravno onima koji nas podržavaju - jer bi bez njihove pomoći sve bilo puno teže - kazala je Danica Pajtak, suorganizatorica varaždinskog turnira.

Na turniru je osim žena sudjelovalo i 16 muških igrača koji su se natjecali u MPO diviziji, a najbolji je bio Riječanin Vjeran Tuhtan iz Disc golf kluba Eagle. Za drugo mjesto izborio se Aleksandar Aki Vucković iz Disc golf kluba Varaždin, dok je treći bio Nino Đurak, također iz DGK Varaždin.

- Vau! Što reći? Moja prva PDGA pobjeda! Zaista sam sretan što se to dogodilo na ovom prekrasnom novom terenu u centru Varaždina. Sretni što smo dio ovog turnira i što vidimo neke nove igračice u Hrvatskoj jer je ovo bio dio PDGA-ovog globalnog ženskog turnira. Dvije uzastopne solidne runde bile su dovoljne za pobjedu, ali posebna čestitke želim uputiti našim igračicama koje su postigle sjajne rezultate na WGE globalnoj ljestvici - zaključio je Tuhtan iz riječkog Disc golf kluba Eagle.