Janja Tušek Foto: Krešimir Đurić

Janja Tušek: Korona je ubrzala moju igračku mirovinu

| 28.10.2020. u 09:00h | Objavljeno u Sport

Davnih 90-ih godina prošlog stoljeća, točnije 1994., krenuo je rukometni put Janje Tušek, tada Janje Golubić, koja je nedavno otišla u zasluženu igračku mirovinu. Od aktivne karijere oprostila se na domaćem susretu 2. kola Prve HRL za žene, između Koke i Sinja. Iako je prvotno planirala još odigrati ovu sezonu za varaždinski sastav, epidemija koronavirusa ubrzala je proces te se odlučila na raniji odlazak u igračku mirovinu zbog sigurnosti djece u vrtiću u Ivancu gdje radi kao odgajateljica, kao i zbog brige za sigurnost svog dvogodišnjeg sina Roka.

Raniji odlazak

- Tijekom ljeta planirala sam odraditi još ovu sezonu, a nova je odluka došla nenadano, zbog prirode mog posla. Dosta je ekipa u samoizolaciji i lako bi se mogla zaraziti, a smatram da moram biti odgovorna prema svom poslu. Tako da sam na neki način bila primorana, zbog pandemije koronavirusa, otići raniju igračku mirovinu - izjavila je Tušek.

Svoje prve rukometne korake napravila je u Osnovnoj školi u Ivancu, gdje je igrala za školsku ekipu, a nakon toga se priključila mlađim uzrastima Koke koja je u Ivancu, imala svoju drugu ekipu. Početak njene seniorske karijere obilježio je period u Trešnjevci. Zbog studija je preselila u Zagreb, a u tom je gradu provela čak 10 godina igračke karijere, od 2004. do 2014. godine, nakon čega se vratila u Koku.

Afirmacija u Trešnjevci

- Igrački sam se afirmirala u Trešnjevci. Bila sam u ekipi kada je klub imao najveće uspjehe od neovisnosti Hrvatske. S njima sam osvojila drugo mjesto u Prvoj ligi 2011. i igrala finale u Kupu Hrvatske 2008. godine protiv Podravke. Bili smo jako dobra ekipa. Dobro smo se slagali i na terenu i izvan njega. Bili smo kao obitelj, unatoč periodima kada financijski nije bila najbolja situacija. U početku sam bila među najmlađima i puno sam naučila od starosjedioca u ekipi, a pred kraj svog perioda u Trešnjevci ja sam bila ta koja je svoje znanje prenosila na mlađe generacije - prisjeća se Tušek. Upravo je period u Trešnjevci bio najplodonosniji u njenoj karijeri kada su stigli i pozivi u reprezentaciju. Igrala je u mnogim pripremnim susretima za reprezentaciju, ali jaka konkurencija na golu spriječila ju je, na žalost, da nastupi na nekom od velikih natjecanja.

- Bilo je perioda kada sam bila jako dobra, ali u to vrijeme, kada mi je igračka forma bila na vrhuncu, bilo je jako puno dobrih golmanica. Tada suna golu bile jake Jelčić, Žderić i Grubišić. Bilo je jako teško upasti na popis za natjecanja i iako žalim da nisam barem jednom bila uvrštena na popis, međutim, mišljenja sam da nisam bila zakinuta već su one jednostavno bile bolje - rekla je Tušek. Kada je završila studij i vratila se natrag u rodni Ivanec, povratak u domaću sredinu iskoristila je i za povratak u redove varaždinske Koke.

- U to sam vrijeme završavala studij, a istovremeno je Trešnjevka bila na prekretnici s promjenom uprave kluba. Dobila sam poziv iz Varaždina, a i već sam ranije razmišljala da se vratim u Koku. Kada sam se prebacila u vrtić u Ivancu, konačno sam se odlučila na povratak, a sve to se odvijalo u studenom 2014. godine - istaknula je Tušek.

Pobjeda nad Lokomotivom

Za vrijeme njenog povratka, klub je doživio mini renesansu. S Kokom je 2018 i 2019. godine igrala Final Four Kupa Hrvatske, ali su u oba navrata u polufinalu naletjele na Podravku, dok su prvenstvu,u sezoni 2016./2017., osvojile visoko treće mjesto.

- Teško mi je izdvojiti jedan poseban trenutak ili period u Koki. Kada sam se vratila, sve djevojke su me jako dobro prihvatile. Bio je to jako dobar period, iako smo bile na sredini tablice po uspjehu. Jako dobro se treniralo, atmosfera je bila jako dobra. Najviše mi je u sjećanju ostao period kada su za nas igrale Josipa Tomić, Ivana Dragišić, Silvija Masnić i Dejana Milosavljević. U to vrijeme bile smo zaista jake i teško je tko mogao računati na bodove kada bi došli na naš teren. Uostalom, u tom periodu upisale smo i pobjede protiv Lokomotive, a smatram da smo po igračkom kadru bile slabije samo od Podravke - naglasila je Tušek.

Nakon sezone 2017./2018., Koka je izgubila dosta iskusnih igračica, među njima i Tušek koja je 2018. i 2019. godine uzela igračku pauzu zbog prinove u obitelji te se svake godine, nakon toga, kadar popunjavao s mladim i perspektivnim igračicama.

Nisu svjesne koliko su dobre

Po istom se principu krenulo i u ovu sezonu u kojoj se nadaju da će ostvariti primarni cilj, plasman između trećeg i petog mjesta koji bi donio i plasman u jedno od europskih natjecanja. Koka je nakon prva tri kola sakupila tek tri boda, a dojam je da su skoncentrirano krenule od samog starta mogle su imati sve tri pobjede i šest osvojenih bodova.

- Nisu svjesne koliko su dobre. Kada to shvate i budu sigurne u sebe, mislim da će imati puno više uspjeha i manje oscilacija tijekom igre. Po igračkom kadru smo negdje u vrhu ženskog rukometa. Ivana Dežić, Ines Domjan, Suzana Furjan i Tea Jalušić su domaće igračice i nositeljice igre. Katarina Mrazović i Matilda Mrazović jako su perspektivne i s njima smo jake u obrani. Odlična je i Nika Strahija na pivotu, koja bi mogla biti odlična na toj poziciji u budućnosti, a domaće Sara Rogina i Nera Kuzminski sigurno će jako pomoći, ali još samo moraju dobiti na samopouzdanju - mišljenja je Tušek.

Šopar je veliki talent

Godinama je bila nezamjenjiva na golu varaždinske ekipe i osjetilo se svaki puta kada nije branila, a poglavito tijekom pauze u 2018. i 2019. Ove sezone na golu Koke priliku dobiva nova golmanica Gabrijela Bešen, ali za budućnost kluba svakako je važnija još uvijek jako mlada domaća vratarka Sara Šopar, koja je dugoročno rješenje na golu Koke.

- Šopar je jako veliki talent. Ima golmanski mod i dobro čita udarce. Sazrela je u glavi što se tiče treninga i jako puno radi na sebi. Još uvijek je mlada i još mora puno raditi na sebi. Još uvijek joj treba netko da joj daje savjete, ali dobiva priliku i mislim da je na dobrom putu da bude taj broj jedan na vratima Koke - zaključila je Tušek.