Janja Čanjevac Foto: HNS

Janja Čanjevac: Ako se nastavi prvenstvo, vjerujem da možemo obraniti titulu

| 13.5.2020. u 09:40h | Objavljeno u Sport

I dok smo nedavno saznali da će se sezona u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi te hrvatskom kupu ipak odigrati i završiti do početka kolovoza, Prvu HNL za žene još uvijek čeka neizvjesna sudbina, o kojoj će se raspravljati ovih dana. Nastavak sezone očekuje i igračica aktualnog prvaka Prve HNLŽ, ekipe Splita Janja Čanjevac (19) iz Nedeljanca, koja se ove sezone vratila u redove splitskog prvoligaša, nakon što je prošle sezone u veljači napustila ekipu prvaka i otišla za Međimurje.

Povratak u Split

- Tijekom pošle sezone bila je dogovorena posudba između ŽNK Splita i ŠN Međimurje-Čakovec. Kako sam završavala srednjoškolsko obrazovanje i čekala me državna matura, vremenski ne bih stigla obuhvatiti putovanje u Split pa natrag u Nedeljanec. Stoga je najlakše bilo dogovoriti posudbu na jednu sezonu, kako bi uspješno završila školovanje i što prije se vratila u redove Splita - objasnila je svoju situaciju Čanjevac.

I dok se za neke sportove još određeni sportaši mogu snalaziti da održe natjecateljsku, fizičku i kondicijsku formu unutar četiri zida svojeg doma tijekom zabrane kretanja u vrijeme pandemije, nogomet je sport za kojeg je ključno trčanje na širokom prostoru, a to posljednja dva mjeseca nije bilo moguće za nogometne klubove koji će, kada počne sezona u Prvoj HNL, sigurno imati problema s natjecateljskom formom.

Trening kod kuće

- Nažalost, ova pandemija zaustavila je sve sportske aktivnosti. U početku je bilo teško, snalazili smo se kako i koliko god smo mogli. Tijekom dana dobivali smo treninge koje smo trebali odrađivati kod kuće, tako da službeno nikada nismo stali s treninzima. Nogomet je timski sport, a pandemija nas je prisilila na individualni rad. Najviše u svemu nedostaje rad s ekipom, motivacija djevojaka je bila na vrhunskom nivou i tijekom pandemije, tako da jedna drugu guramo i kroz ovo teško razdoblje. Treninzi su se svodili više manje na kondicijsku pripremu, ali i na tehničke vježbe - istaknula je Čanjevac.

I dok se svijetom vode razne polemike o tome jesu li bili ispravni potezi karantena i samoizolacija, kao što je napravila Hrvatska, sada se vode rasprave oko toga da li se trebaju nastaviti nogometna prvenstva ili ih završiti prijevremeno. Čanjevac je ipak za opciju da se prvenstva odigraju do kraja u bilo kakvom obliku.

Neizvjesna budućnost

- Dok je Prva liga prethodnih dana doznala potencijalni nastavak prvenstva, kod nas se, na žalost, još uvijek ništa ne zna o nastavku polusezone. Bilo bi dobro da završimo preostala četiri kola, pa da na ravnopravan način završimo sezonu, ali vidjet ćemo što nam donosi vrijeme pred nama jer ipak prije svega je zdravlje sportaša i ljudi najvažnije dok je sve ostalo sporedno pa tako i nogomet - naglasila je Čanjevac.

Unatoč okolnostima, svi su spremni ako će se prvenstvo zaista nastaviti i u Prvoj liga za žene. HNS je upravo zato što su mnogim klubovima pripreme za nastavak sezone propale, odlučio donijeti određene iznimne promjene vezane uz natjecanja pa se, primjerice, razmatra i opcija da će klubovi do kraja ove sezone moći izvršiti više od tri standardnih izmjena tijekom susreta. Kako će sve to izgledati, preostaje da vidimo.

- Nažalost, pauza nikome nije išla u korist. Odradile smo odlične pripreme na Braču, krenuli s utakmicom Kupa i desio se taj virus koji nas je trenutačno maknuo s terena. Preostaje nam da se ponovo pripremimo, iako sigurno u kraćem vremenskom periodu i krenemo dalje - objasnila je Čanjvac.

Veća minutaža

Split ove sezone brani titulu, do kraja regularnog dijela prvenstva preostalo je svega četiri susreta, nakon čega se liga trebala podijeliti na Ligu prvaka i Ligu za ostanak. Iako se još ne zna hoće li se liga uopće nastaviti i u kakvom obliku, Split na tablici za Osijekom zaostaje tri boda, zbog poraza ekipe Splita u Osijeku. U posljednjem kolu 14. kolu prvog dijela prvenstva, koje bi moglo na kraju biti i pravi kraj prvenstva, Split će na svom terenu ugostiti Osijeka i tako imati možda priliku ipak osigurati titulu.

- Nadamo se najboljem. Vjerujem u našu ekipu da možemo obraniti titulu prvakinja i ponovo dovesti, odnosno zadržati trofej u Splitu - najavila je Čanjevac.
I dok je sezonu ranije dobivala malo prilike za igru u Splitu, ove sezone njena minutaža je bila znatno veća te je dobivala u prosjeku oko 30 minuta po utakmici ulascima s klupe za pričuve i ako Split osvoji naslov, osvojit će ga uz znatan trud i doprinos Janje Čanjevac.

- Ove sam godine dobila prilike, uhvatila sam dobar ritam, odlično odradila pripremni dio i mislim da sam na dobrom putu za nastavak. Trud i rad uvijek se isplate, a uz podršku obitelji još je lakše - zaključila je Čanjevac.