Istoku Rodešu stipendija Olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog odbora

| 10.11.2016. u 09:28h | Objavljeno u Sport

Olimpijska solidarnost Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) dodijelila je deset stipendija za sportašice i sportaše koji se pripremaju za XXIII. zimske olimpijske igre u Pjongčangu 2018. godine, a među tih 10 sportaša je i varaždinski skijaš, svjetski juniorski prvak u slalomu Istok Rodeš, objavljeno je na službenoj stranici Hrvatskog olimpijskog odbora.

Stipendije su dodijeljene na zahtjev Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) te na prijedlog odgovarajućih nacionalnih sportskih saveza (NŠS), nakon što je Olimpijska solidarnost MOO-a provela detaljnu analizu prijedloga i izvršila konzultacije s međunarodnim sportskim savezima.

Programom Olimpijske stipendije za sportaše "Pjongčang 2018." Olimpijska solidarnost MOO-a nastoji kroz financijsku potporu, kojom se pokrivaju troškovi priprema i natjecanja, omogućiti stipendistima što kvalitetniju pripremu za ostvarenje kvalifikacije i nastup na Igrama u Pjongčangu.

Stipendija će sportašima, u mjesečnom iznosu od 1.500 američkih dolara, biti dostupna u razdoblju od 1. studenog 2016. do 28. veljače 2018. godine, odnosno do datuma posljednjeg mogućeg kvalifikacijskog natjecanja.

Olimpijska solidarnost MOO-a pokrenula je programe stipendiranja sportaša 1989. godine, kako bi omogućila pojedinim NOO-ima pružanje podjednakih uvjeta treniranja svojim sportašima kao što ih imaju njihovi kolege iz razvijenih zemalja.

Hrvatski olimpijski odbor je do sada sudjelovao u programima individualnih stipendija za sportaše koji su se pripremali za igre olimpijade u Ateni 2004., Pekingu 2008., Londonu 2012. i Riju 2016. godine.

Program pomoći putem stipendija za zimske olimpijske igre pokrenut je 2008. godine za Igre u Vancouveru 2010., tako da je, nakon Sočija 2014. godine, ovo treće izdanje programa u kojemu sudjeluju hrvatski sportaši iz zimskih sportova.