Liječnik nogometne reprezentacije Hrvatske i dopredsjednik medicinske komisije UEFA-e Zoran Bahtijarević Foto: screenshot Nova TV

Hrvatska se s puno optimizma može posvetiti pripremama za nastavak prvenstva

VV/gol.hr | 2.5.2020. u 14:33h | Objavljeno u Sport

Novinar Dnevnika Nove TV Milan Stjelja sinoć je u sportskom dijelu Dnevnika Nove TV razgovarao s liječnikom nogometne reprezentacije Hrvatske i dopredsjednikom medicinske komisije UEFA-e Zoranom Bahtijarevićem o situaciji vezanoj za koronavirus, odnosno nastavak sportske, konkretno nogometne sezone.

Koje je vaše mišljenje kolike su šanse da se nastave nogometna natjecanja?

- To će ovisiti o nacionalnim vlastima i o epidemiološkoj situaciji. Najviše teškoća imat će zemlje koje su najteže pogođene zarazom, a manje, među kojima je i Hrvatska, će imati one zemlje koje nisu imale takve brojke. Hrvatska se s puno optimizma može posvetiti pripremama za nastavak prvenstva, što će opet ovisiti o Nacionalnom stožeru civilne zaštite - odgovorio je Bahtijarević.

Nogomet je kolektivni sport s puno kontakata, koliki je tu rizik od zaraze za vrijeme jedne utakmice?

- Izvrsno pitanje. Ako govorimo samo o igri, šanse da se igrači zaraze su minimalne. Nijemci su napravili najbolje istraživanje i došli do zaključka da se igrači u razmaku manjem od jednog metra tijekom utakmice nalaze u prosjeku svega 18 sekundi, te da je najdulji takav kontakt jednog igrača trajao tri minute. Kao što znamo da bi opasnost od zaraze postojala takav kontakt potreban je da bude dulje od 15 minuta - rekao je Bahtijarević.

Same utakmice nisu problem, ali što jest?

- Bojimo se svlačionica jer to su zatvoreni prostori u kojima istovremeno boravi mnogo ljudi. Stadion je problem jer mnogo ljudi boravi na zatvorenom prostoru jako puno vremena. Sjećamo se one notorne utakmice između Atalante i Valencije koja se smatra okidačem za širenje zaraze. To želimo izbjeći. Osim toga igrači nakon utakmica moraju doći kući i družiti se sa svojim obiteljima i onima koji su rizični, njihovi djedovi i bake. To je rizik. O tome moramo misliti u trenutku kada odlučimo krenuti s nogometom - rekao je Bahtijarević u razgovoru za sinoćnji sportski dio Dnevnika Nove TV, a prenosi portal Gol.hr.