Hrvatska rukometna reprezentacija doputovala u Finsku po pobjedu i nastavak samopouzdanja Foto: HRS

Hrvatska rukometna reprezentacija doputovala u Finsku po pobjedu i nastavak samopouzdanja

Varaždinske vijesti/HRS | 12.4.2022. u 14:42h | Objavljeno u Sport

Nakon dva sata i 40-tak minuta vrlo ugodnog i lijepog leta, s Fokkkerom 100 kompanije Trade air, hrvatska muška seniorska rukometna reprezentacija stigla je u Helsinki, odnosno gradić Vantuu gdje je sutra od 18 sati čeka prvi susret 2. kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine.

U ovom gradu, Hrvatska je ispisala dio svoje bogate povijesti, jer je upravo tu odigrala prvi službeni susret u povijesti. Bilo je to 11. travnja 1993. godine u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 1994. godine u Portugalu. I slavila 31:28. Uzvrat u Zagrebu bio je samo lakši trening jer su naši dečki to dobili s 30:15.

Još jedanput je nakon toga Hrvatska gostovala u Vantii. Bilo je to 9. lipnja 2009. godine. Ponovno su to bile kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Austriji 2010. godine.

Nakon što je u Zagrebu slavila s 19 razlike (39:20), Hrvatska je u uzvratnom susretu pobijedila 34:14. Bila je to u tom trenutku najveća pobjeda uopće u kvalifikacijama za velika natjecanja. Dvije godine poslije taj negativni rekord izjednačila je Kina u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2012. godine. Bilo je to u Varaždinu.

Kao što je poznato, Hrvatska je u Helsinki došla bez nekoliko jako važnih igrača. Ozljede su zaustavile nastupe Davida Mandića, Željka Muse, Ivana Čupića, Zvonimira Srne, Luke Šebetića, Ivana Martinovića, Marina Šipića. To je praktički cijela jedna postava.

Dobre vijesti su pak, da Luka Cindrić nije upitan, baš kao ni Igor Karačić koji zapravo uopće niti nije bio ozlijeđen. Od svog trenera je dobio tri dana poštede da prije okupljanja vidi svoju obitelj, a mnogi mediji su to protumačili kao da je u pitanju ozljeda. Igor je tu , prepun elana i volje da nakon propuštenog Europskog prvenstva ponovno pokaže svu raskoš svoga talenta.

Izbornik Hrvoje Horvat na raspolaganju ima 18 igrača: tri vratara, četiri krila, tri kružna napadača i osam vanjskih igrača. Najtanji smo za sada na desnoj strani koju će držati golobradi mladići Luka Lovre Klarica i Mateo Maraš. Ali, njihova forma je odlična i nitko ne sumnja da će vrhunski odraditi ono što se od njih bude tražilo.

Hrvatska želi pobijediti u oba susreta i poslati poruku ne samo svojim navijačima, nego i svijetu da je ponovno tu, moćna i spremna za velike stvari. Naravno da je oprez nužan, ali straha nema. Finska će pasti kao i u sva četiri dosadašnja nastupa.

Inače, ta je reprezentacija samo jedanput sudjelovala na velikom natjecanju. Bilo je to Svjetsko prvenstvo, daleke 1958. godine. Osvojili su jedan bod protiv Poljske i na kraju zauzeli 14. mjesto.

Uzvratni je susret na rasporedu u subotu u varaždinskoj Areni od 18 sati.