Hrvatska karate reprezentacija na SP-u izgubila u 1. kolu ekipnog dijela, Garibović poražen od Aghayeva

VV | 19.11.2021. u 09:25h | Objavljeno u Sport

Hrvatska muška karate reprezentacija izgubila je u 1. kolu Svjetskog prvenstva u karateu u Dubaiju od Azerbajdžana 2-2 (14-13).

Bio je to meč niza dramatičnih i gotovo incidentnih situacija, kontroverznih sudačkih odluka, diskvalifikacija, ozljeda i teških udaraca.

Poslije prve dvije borbe Azerbajdžan je vodio 2-0, u bodovima čak 10-0. Vjerojatno najpopularniji karatist današnjice Rafael Aghayev pobijedio je Enesa Garibovića 2-0.

Sljedeću borbu Anđelo Kvesić izgubio je diskvalifikacijom 8-0, nakon što mu je finska sutkinja u krajnje dvojbenim okolnostima dodijelila ukupno četiri opomene.

Bilo kakve kalkulacije tu su prestale. Krenulo se otvorenim gardom u kojem su sportski karate udarci pljuštali sa svih strana, a suci su imali sve više posla. Ivan Martinac, autor završnog boda za europsko zlato u Poreču opet je bio u vrhunskoj formi, osobito kad treba, ostvario pobjedu 4-3.

Premda je i tu bilo preinaka u dodjeli bodova, razvlačenja, povlačenja i detalja koji su već tada upozoravali na krajnje neizvjesnu završnicu.

Ona se i dogodila u nastavku. Ante Mrvičić se borio za pobjedu i izjednačenje rezultata. Polovicom borbe Mrvičić je dobio udarac u arkadu, ali i prejaki udarac u glavu, zbog čega mu se u idućim minutama ukazivala pomoć. Azerbajdžanski izbornik radio je pritisak s jedne strane, s druge su liječnici osim ukazivanja pomoći nastojali otkriti je li Mrvičić spreman nastaviti borbu, a s treće suci se u redoslijedu događaja u tom trenutku nisu snalazili najbolje.

Mrvčić je iznesen s borilišta, glavni sudac na tatamiju dva puta pokazao krivu odluku. Naši su bili spremni uložiti žalbu, koja se uz novčani iznos u karateu mora istaknuti praktički u roku "odmah". Na kraju - diskvalifikacija azerbajdžanskog natjecatelja i hrvatska pobjeda u četvrtom susretu 8-0.

Rezultat u pobjedama sada je bio izjednačen (2-2), ali je Azerbajdžan imao minimalnu prednost od jednog boda. U odlučujućoj borbi Ivan Kvesić pokušavao je sve protiv znatno nižeg suparnika, ostvario je bod prednosti, ali je istodobno dosuđen i njegovom protivniku. Prednosti prvog boda time nije bilo. Ostalo je 1-1, a naši su reprezentativci ostali još dugo u razmišljanju što se i kako dogodilo.

"Ovo je izazov na koji smo trebali odgovoriti kako spada. Bilo je zbilja svega, pa još sitnica koje definitivno remete. Mi smo tu izgubili mirnoću, a kad ste na SP morate biti spremni na sve", vidno razočaran naglasio je v. d. izbornika muške reprezentacije u borbama Danil Domdjoni.

Sada im ostaje čekati današnji rasplet u kojem će u repasaž bude li Azerbajdžan nizao pobjede do finala.