"Historic Trails Cup" objedinjuje šest utrka i spaja nespojivo - duh prošlosti i sport!

vv | 20.4.2023. u 09:33h | Objavljeno u Sport

Historic Trails Cup – AK Varaždin 2023. - riječ je o natjecanju u kojem će se kroz šest utrka diljem Varaždinske županije dočarati duh prošlog vemena uz kostimirane sudionike, što je posljednjih godina postao pravi turistički potencijal

AK Varaždin kroz godinu organizira šest utrka (trail), svaku s posebnim motivom i kroz svaku nastoje dočarati duh nekog prošlog vremena, a sada će ih objediniti i dodatno bodovati kroz kup "Historic Trails Cup – AK Varaždin 2023."

Svaka utrka i dalje ostaje događaj sam za sebe (kao i dosad) – staze, proglašenja, nagrade… No, dodatnim bodovanjem bit će omogućeno osvajanje plasmana u kategoriji ili generalno, a samim time i mogućnost dolaska na finalno proglašenju kupa koje će se održati nekoliko dana nakon završetka zadnje utrke.

Utrke koje će se bodovati za kup:

  • 30. travnja – 4. brdski maraton Ivanec – Novi Marof
  • 4. lipnja – 2. Aquae Iasae Trail MMXXIII
  • 2. srpnja – 9. utrka za mač Grofa Draskovicha
  • 23. srpnja – 3. trail “U gaćicama v Gačice”
  • 11. studenoga – 2. špilja Vindija trail
  • 2. prosinca – 3. Rudarski cener

Kup je predstavljen u četvrtak na konferenciji za medije u Županijskoj palači. Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ istaknuo je kako je ovaj trail prilika povezati nešto što inače nema poveznicu.

- Imamo priliku na jednom mjestu vidjeti pregled povijesti Varaždinske županije, a to je bio i motiv zbog čega je Turistička zajednica pomogla u ovoj organizaciji jedne nove turističko-sportske atrakcije -  rekao je Mališ.

Historic Trails Cup – AK Varaždin 2023. spaja šest utrka u jedan kup, jedno natjecanje.

- Ideja je bila prisjetiti se povijesti i povezati je sa sportom - dodao je Direktor TZ-a Varaždinske županije.

Kako je do ideje došlo i zašto je povijesna poveznica važna, ispričao je Josip Lacković, predsjednik atletskog kluba Varaždin.

- Kroz godinu imamo šest utrka, a prošle godine krenule su i dvije nove. Rodila se ideja da ovih šest utrka, šest povijesnih motiva pokušamo objediniti, spojiti nespojivo, i nastao je Historic Trails Cup - rekao je Lacković, dodavši kako je priča i sportsko-natjecateljska i turističko-promotivna.

Direktorica TZ-a Novog Marofa Renata Horvatić smatra kako je ovo odlična prilika za promociju turističkih destinacija našega kraja i povezivanje gradova.

- Napravili smo dobru promociju našeg kraja, Čevo je danas poznat zahvaljujući rekreativcima. Grebangrad je također važan za promociju našeg kraja, a ovako nešto dodatan nam je input da nešto takvo podržvamo i način da predstavimo naše grebengradske haramije. Ovakve sportske manifestacije dobar su put za promociju naših destinacija. Turizam granice ne poznaje i ovo je prilika da se naše gradove poveže - rekla je Horvatić.

U Varaždinskim Toplicama prošle je godine prvi puta održao trail - Putevima rimskih legionara.

- Drago mi je da smo se udružili i na ovoj vremenskoj crti pokažemo bogatstvo kulture cijele naše županije. Ove godine utrka će se održati u sklopu festivala Aquae Fest, a 4 . lipnja gradom će zavladati trkači. Ovo je prilika da se naše nimfe i rimski legionari pokažu diljem Hrvatske - rekla je direktorica TZ-a varaždinske Toplice Lana Husnjak.

Na području ivanečkog kraja od šest utrka održavaju se čak tri, istaknula je direktorica TZ-a Grada Ivanca Romana Pomper Pozder.

- Već sljedećeg tjedna započinje brdski maraton, a u srpnju trail “U gaćicama v Gačice”, jedna od najzabavnijih i najzanimljivija - Rudarski cener - dodala je Pomper Pozder.

Načelnica Općine Donja Voća predstavila je "Špilja Vindija trail".

- Špilja Vindija trail prošle godine održala se prvi put. Riječ je o jedinstvenom događaju na našem području. Uključivanje traila u kup pokazuje nam da smo na dobrom putu. kreira se nova turistička priča i ponuda - poručila je Sanja Kočet.

Tu je i utrka u Trakošćanu - "utrka za mač Grofa Draskovicha".

- Utrka za mač grofa Draškovicha je najdulja. Specifično je što svake druge godine grof Drašković sudjeluje na utrci. Imali smo i gotovo tisuću posjetitelja proteklih godina. Pozivamo sve 2. srpnja u Trakošćan - rečemo je na konferenciji.

** Raspis i prijave svih navedenih utrka dostupni su na stotinka.hr