Helena Dretar Karić u paru s Anđelom Mužinić Vincetić peti put europska prvakinja

VV | 10.9.2023. u 14:52h | Objavljeno u Sport

Hrvatske parastolnotenisačice Helena Dretar Karić i Anđela Mužinić Vincetić peti put u nizu postale su europske prvakinje nakon što su na EP-u u Sheffieldu slavile u konkurenciji parova.

Prve četiri titule ostvarile su u ekipnoj konkurenciji, a posljednju u parovima. Hrvatske paraolimpijske su svoj "zlatni niz" započele 2013. godine, potom su bile najbolje 2015., 2017., te 2019. godine. S europskih prvenstvima imaju i broncu iz 2011.

Podsjetimo, Anđela je zajedno s Helenom Dretar Karić osvojila ekipno srebro na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru (2016), te broncu u Tokiju (2020). Treba dodati da su Helena i Anđela osvojile i ekipno srebro (2017), te broncu (2014) na svjetskim prvenstvima.

"Ovo je novi veliki uspjeh Anđele i Helene. Njihova je to peta zlatna medalja na europskim prvenstvima čime su potvrdile svoju dominaciju. Anđela je osvojila i zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji, te broncu u mješovitim parovima s Tomislavom Špaljom. Osvojili smo tri medalje, a imali smo još tri osmine finala, tako da možemo biti zadovoljni našim nastupom u Sheffieldu," kazao je izbornik Emil Gubica.

Anđela i Helena su u skupini kategorije WD5-10 ostvarile dvije pobjede, potom su u polufinalu bile bolje od Talijanski, da bi u finalu nakon dramatične borbe porazile srpske igračice Nadu Matić i Borislavu Perić-Ranković sa 3-2 (11-8, 5-11, 5-11, 13-11, 11-7). Hrvatske igračice su gubile 1-2, no uspjele su okrenuti rezultat.

Za najbolju hrvatsku parastolnotenisačicu Anđelu Mužinić Vincetić treća je to medalja na Europskom prvenstvu u Sheffieldu nakon što je osvojila zlato u pojedinačnoj konkurenciji, dok je u mixu sa Tomislavom Špaljem bila treća.

Mužinić Vincetić i Špalj su bili slobodni u prvom kolu kategoriji XD7, u četvrtfinalu su porazili turski par Nesim Turan i Hatice Duman sa 3-0, da bi ih u polufinalu zaustavili Srbi Mladen Ćirić i Borislava Perić-Ranković sa 3-0 u setovima.

U konkurenciji parova nastupili su i Borna Zohil i Pavao Jozić u kategoriji MD18. Nakon što su prošli 1. kolo, u osmini finala su ih zaustavili Francuzi Thomas Bouvais i Mateo Boheas sa 3-0.