Helena Dretar Karić i Anđela Mužinić izborile polufinale i osigurale broncu na Paraolimpijskim igrama

Varaždinske vijesti/HRT | 31.8.2021. u 15:39h | Objavljeno u Sport

Hrvatske parastolnotenisačice Helena Dretar Karić i Anđela Mužinić izborile su plasman u polufinale ekipne konkurencije na Paraolimpijskim igrama u Tokiju i time osigurale najmanje brončanu medalju.

Hrvatska ekipa je u četvrtfinalu kategorije (1-3) igračica u kolicima pobijedila Tursku sa 2-0 i tako osigurala broncu na POI nakon što su prije pet godina u Rio de Janeiru bile druge. Druga je to medalja za Hrvatsku u Tokiju nakon srebra Velimira Šandora u bacanju diska, objavio je portal HRT-a.

U prvom meču Anđela i Helena su u igri parova pobijedile Hatice Duman i Nergiz Altintas sa 3-1 (9-11, 11-8, 12-10, 11-9), a potom je Mužinić pobijedila Duman sa 3-0 (11-7, 13-11, 13-11) pa treći susret nije bio niti potreban.

- Lakše se diše, Nakon poraza u singlu trebalo se dići i mislim da smo to uspjele. Odlično sam se osjećala, bila sam puna sigurnosti, ali kada smo došle za stol pojavio se ogroman pritisak. Na kraju smo uspjele upisati pobjedu, a obično je pobjeda u paru ključna, kazala je Dretar Karić dodavši: - Sada možemo u pravi "fajt".

- Bile smo stisnute, suparnice su povele 7-1, no bilo je ključno što smo ostale smirene. Izgubile smo prvi set, ali smo se uspjele vratiti, dodala je Mužinić.

Hrvatska je prolaz u polufinale potvrdila u drugom meču u kojem je 29-godišnja stolnotenisačica iz Srinjana slavila s uvjerljivih 3-0.

- Igrala sam dosta puta protiv Duman, jednom me stajala svjetske bronce. Uvijek mi je bila neugodan suparnik. I danas je bilo teško i tek sada nakon meča osjećam olakšanje.

Dretar Karić i Mužinić su u Riju osvojile srebro, a bila je to prva hrvatska ekipna medalja u povijesti paraolimpijskih igara. Od djevojaka se medalja očekivala i u Tokiju.

- Možda nam je zbog toga i bio pritisak. Znale smo da ova pobjeda nosi medalju i sigurna sam kako sutra neće biti takvog grča, istaknula je Dretar Karić.

U polufinalu će već sutra igrati protiv ekipe Južne Koreje, a bit će to repriza iz Rija kada su naše djevojke slavile. Zanimljivo, dobile su ih tada i nikada više.

- One su tada bile favoritkinje, a mislim da su i sutra, ali mi nemamo što izgubiti, kazala je 42-godišnja Varaždinka, dok je Mužinić dodala: - Obećajemo borbu i igrat ćemo bez kočnica.

Osim srebra s POI u Riju, Mužinić i Dretar Karić su osvojile i srebro (2017) i broncu (2014) na svjetskim prvenstvima, te četiri zlata (2013, 2015, 2017, 2019) i broncu (2011) na ekipnim europskim prvenstvima.

Trenerica Mirela Šikoronja Ivančin je naglasila kako je ih je bilo najvažnije "vratiti u život" nakon ispadanja u pojedinačnoj konkurenciji, pogotovo Anđelu koja je imala veće ciljeve od četvrtfinala.

- Bilo je užasno teško igrati meč koji moraš dobiti. Branimo srebro iz Rija, znamo da smo dobri, no to moraš i potvrditi na terenu, kazala je Šikoronja Ivančin.

- Znala sam da će biti težak meč, ovdje nema laganih suparnika, no cure su dobro odgovorile na izazove i jedna i druga su u formi i presretna sam što su osigurale medalju.

Istaknula je kako je najveći problem što više od godinu dana nije bilo mečeva.

- Nismo imali niti jednog službenog meča godinu i pol, a onda su došle paraolimpijske igre koje same po sebi donose pritisak.

Za ulazak u finale hrvatska ekipa će igrati protiv Južne Koreje.

- Koreja je ekipa koju smo dobili samo u Riju. No cure su sada u odličnoj poziciji, skinule su pritisak s leđa i sada mogu hrabro ući u meč. Kvalitetu imaju i beskrajno vjerujem u njih.

Žali i što na tribinama nema gledatelja.

- Ovo je prekrsna dvorana i stvarno je šteta što nema gledatelja jer bi tribine bile pune, poručila je Šikoronja Ivančin, a objavio je portal HRT-a.