Gradonačelnik Siniša Jenkač ugostio brončane streličare s Europskog prvenstva Lovru Černija i Adama Gradiščaka

Varaždinske vijesti | 1.3.2024. u 13:39h | Objavljeno u Sport

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač upriličio je jučer prijam za mlade streličare Lovru Černija i Adama Gradiščaka koji su u sastavu hrvatske reprezentacije nastupili na netom završenom Europskom dvoranskom prvenstvu koje je održano u Varaždinu.

Dvojica streličara, inače članovi Streličarskog kluba „Grebengradski streličari” iz Novog Marofa, osvojila su brončanu medalju u ekipnom nastupu u kategoriji olimpijskog, odnosno zakrivljenog luka, a u ekipi je bio i Alen Remar iz Varaždinskog streličarskog kluba.

U njihovoj je pratnji bio i predsjednik „Grebengradskih streličara” Zlatko Zubović.

Brončani dvojac nije krio zadovoljstvo ostvarenim rezultatom u ekipnom dijelu turnira.

– Medalja je stigla kao rezultat napornog treninga. Naime, na posljednjih nekoliko natjecanja imali smo dosta nesreće. Gubili smo mjesta na pobjedničkim postoljima za tek nekoliko krugova. Došli bismo do četvrtfinala i onda za jedan krug izgubili mjesto u polufinalu. Ali nas je upravo to motiviralo na još jači i intenzivniji trening. Rezultat toga je i ova brončana medalja – otkrio je Lovro Černi.

– Lošiji rezultat za jedan ili dva kruga utječe na to hoćeš li se boriti za medalju ili ćeš otići kući kao 9. ili 11. u ukupnom plasmanu na nekom velikom natjecanju. Svaki poraz sa sobom nosi tugu, ali ona traje dan ili dva. Nakon toga se dižeš, treniraš još jače, a sve s ciljem da napokon preskočiš čarobnu granicu koja te vodi prema medalju – dodao je Adam Gradiščak.

Na njihovom velikom uspjehu čestitao im je gradonačelnik Jenkač, uručivši im pritom prigodnu novčanu nagradu.

– Pobjede i porazi sastavni su dio svakog sporta. Dobro ste to naučili na vlastitom iskustvu. Nisu samo rezultati mjerilo sportskog uspjeha, već i sposobnost da se nakon poraza i razočaranja koji dolazi s njim, dignete i nastavite trenirati. Osvojena medalja nagrada je za sav dosadašnji rad, trening i odricanje. Uspjeli ste to ostvariti u vremenima kada su razlike među natjecateljima minimalne, pogotovo u vašem sportu u kojem o medaljama i plasmanu odlučuje djelić sekunde ili milimetar na meti – istaknuo je gradonačelnik Jenkač, ustvrdivši da su uspjesi svih novomaforskih sportaša najbolja moguća promocija grada Novog Marofa u Hrvatskoj i svijetu.

Odmora za novomarofski streličarski dvojac nema previše. Očekuju ih novi veliki izazovi na Prvenstvu Hrvatske, Europskom prvenstvu u njemačkom Essenu, Grand prixu u Poreču, Svjetskom kupu u turskoj Antalyji, ali i kvalifikacijama za plasman na Olimpijske igre. Upravo se plasman na Olimpijadu nameće kao najveći motiv.

– To bi bilo ostvarenje svih snova. Svjetska federacija postavila je kvalifikacijski prag na 640 krugova, ali usto mora biti ostvaren i odgovarajući plasman. Kvotu imamo u rukama, ali trebaju se poklopiti i neke druge stvari na samom natjecanju – složni su novomarofski streličari Lovro i Adam.

I „Grebengradski streličari” domaćini su nekoliko prestižnih natjecanja.

– Već 16. i 17. ožujka ugostit ćemo najbolje domaće streličare na Prvenstvu Hrvatske u dvorani. Također, 29. lipnja u Novome Marofu održat će se turnir Srednjoeuropskog kupa, a dan kasnije i Prvenstvo Hrvatske za natjecatelja od 10 do 15 godina starosti. Krajem godine, točnije 3. studenoga, domaćini smo tradicionalnog Martinjskog turnira. Ne sumnjamo da će u organizacijskom smislu sve proteći kako treba – zaključio je klupski predsjednik Zubović, dodavši da je klub nadaleko priznat po svojim organizacijskim sposobnostima, što je još jednom potvrđeno i na Europskom prvenstvu u Varaždinu, gdje su „Grebengradski streličari” zajedno s domaćinima iz Streličarskog kluba Cekin odradili ogromni posao i time zaradili najviše ocjene predstavnika europske streličarske federacije.