Gradonačelnik Jenkač, kao jedan od osnivača, na proslavi 20. godina KK „Okinawa“

| 19.11.2019. u 09:10h | Objavljeno u Sport

Karate klub „Okinawa“ Novi Marof obilježio je 20 godina postojanja i djelovanja, organiziravši nekoliko zanimljivih aktivnosti na koje su pozvali sve sadašnje i bivše članove, ali i sve zainteresirane građane. Organizirali su tako prezentaciju borilačkih vještina, izložbu fotografija te okrugli stol s temom povijest karatea u Novom Marofu

Početaka rada kluba prisjetio se novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač, jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik „Okinawe”.

- Prošlo je 20 godina kako smo Ivica Sudec i ja osnovali ovaj klub u Novom Marofu. Počeli smo trenirati u Društvenom domu u Oštricama, a u ova je dva desetljeća kroz klub prošlo nekoliko stotina vježbača. Svih smo se njih u subotu prisjetili kroz oko 800 fotografija izloženih u prostoru „stare škole”, a kroz dvosatnu retrospektivu sjetili smo se i početaka, ali i napretka karatea u Novom Marofu, odnosno ljudi koji su sudjelovali u razvoju ovoga sporta u našem gradu - rekao je Jenkač.

A osim što su redovito trenirali i družili se uz sportske aktivnosti, članovi „Okinawe” bili su aktivni i na drugim poljima pa su tako snimili i trash film za koji su osvojili i nagradu.

- Borilački film snimili smo 2005. godine, a godinu kasnije osvojili Zlatnu motorku na Trash film festivalu u Varaždinu, što dokazuje da smo bili i vrlo kreativni. Iste smo te godine u Novom Marofu organizirali Noć borilačkih vještina na kojoj smo uspjeli okupiti borce iz cijele Hrvatske, a publika je ispunila sportsku dvoranu - prisjetio se Jenkač te naglasio da KK „Okinawa” može biti ponosan i na svoje rezultate:

- Tih je godina klub, pogotovo u onim mlađim i srednjim uzrastima, bio vrlo uspješan. Od 168 registriranih klubova mi smo bili među prvih deset po broju osvojenih medalja. To znači da se mnogo i dobro radilo. Danas mi stariji više ne možemo toliko sudjelovati u funkcioniranju kluba, ali tu smo, potičemo i pomažemo nove generacije - rekao je Jenkač.

Karate klub „Okinawa” danas ima 40-ak članova tjedno, u dobi od svega 4 pa do 60 godina, a treninzi su prilagođeni različitim generacijama, ističe trener karatea, sensei Željko Volarić.

- Imamo predškolsku grupu, osnovnoškolce te grupu mladih i odraslih, a svaka od njih ima prilagođenu temu. S najmlađima radimo motoriku, s osnovnoškolcima sportsku karate borbu, a s odraslima transalnu karate vještinu koja je odlična za zdravlje i podrazumijeva rekreativne, sportske i kulturne aktivnosti građana te samoobranu. Klub radi u odličnim uvjetima u maloj sportskoj dvorani Osnovne škole Novi Marof u kojoj su postavljene boksačke vreće, sprave za karate i sve ostalo potrebno za kvalitetan rad - rekao je Volarić.

- Čak 95 posto svjetskog i hrvatskog karatea orijentirano je na sportska natjecanja, odnosno na rezultate i tako se djeca od najranije dobi stavljaju u taj natjecateljski sustav pa se onda do puberteta zasite i prestanu vježbati. U našem je klubu drugačija orijentacija pa iako smo imali dobre rezultate, glavna su nam svrha odgoj i obrazovanje i želimo svima pružiti sportsko-rekreativne aktivnosti zahvaljujući kojima mogu razvijati sve svoje osobine - dodao je Volarić.

Sensei Volarić istaknuo je i kako „Okinawa” odlično surađuje s ostalim klubovima koji se bave borilačkim vještinama na novomarofskom području - savate klubom „Gyn” i Kobudo klubom „Nichi”, te zaključio:

- Svi mi predano i kvalitetno radimo, naši stariji vježbači redovito sudjeluju na seminarima i edukacijama pa mali Novi Marof polako postaje centar izvrsnosti za borilačke vještine - zaključio je Volarić.