Kompletna Arena puna je obilježja skorašnjeg završnog turnira SEHA Gazprom lige

FOTO: Varaždinska Arena poprima novo ruho za Final four SEHA Gazprom lige

| 29.3.2016. u 11:26h | Objavljeno u Sport

U varažinskoj sportskoj dvorani na Dravi od petka do nedjelje igrat će se završni turnir SEHA Gazprom lige. Ekipa SEHA lige prošli je četvrtak počela s uređenjem dvorane, a zbog rukometnog turnira GRK Varaždina 1930 za mlađe kategorije, u subotu su morali napraviti stanku na uređenju dvorane, no iako se nije radilo na samom objektu pripremali su se materijali potrebni za njeno uređenje.

- Sve što se postavlja nekoliko tjedana unaprijed se isplaniralo i izdajnirano da bi bilo spremno na vrijeme za postavljanje. Za sada sve ide prema planu, a neke smo stvari napravili čak i prije i brže nego što smo očekivali - rekao nam je prilikom današnjeg obilaska dvorane Tomica Madjerčić, koordinator SEHA tima zadužen za završnicu SEHA Gazprom lige u Varaždinu.

- U dvorani je postavljeno 5 kilometara drvenih letvica, za sada je rekordan broj novinara na rukometnim događajima, a tu brojku mogu uspoređivati sa svjetskim i europskim prvenstvima održanim u Varaždinu. Čak je 153 akreditirana novinara, nismo se nadali da će ih toliko biti, no svima smo omogučili da budu dio ovog spektakla. Nema medija iz regije koji ne dolazi, pa je tako 13 novinara iz Slovenije, ispred dvorane je parkirano pet satelitskih vozila koji signalom uživo prenositi sadržaje iz dvorane. U dvorani je jedan studio, ukupno je devet kamera postavljeno samo u mix zoni, a četiri su kamere u flash zoni. Sve utakmice se prenose u sedam država diljem regije u četiri i pol sata programa uživo. Osim u Hrvatskoj prijenosi utakmica gledat će se u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori,Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Bjelorusiji, tako da je doista jaka pokrivenost ovog događaja. Utakmice će s prenositi s devet kamera, a najzinimljivija je cable camera, koja može voziti 50 do 60 kilometara na sat i snima fantastične kadrove igrača primjerice u kontranapadima. Gledatelji u Hrvatskoj moći će događaj pratiti na Areni 1 - naglasio je Madjerčić.

Dvorana će na sredini za ovu priliku dobiti veliki semafor, kakvog primjerice imaju Arene u Zagrebu i u Splitu.
- Riječ je o takozvanoj video kocki koja je postavljena na uobičajnom mjestu u svim dvoranama, ali u Varaždinu na neobičajnom, jer je strop dvorane dosta nizak, međutim nismo našli načina kako da to implementiramo, učvrstimo i da sve to funkcionira. Ta kocka ne samo da će biti informativna. već će služiti i kao jedan oblik animacije publike. Kompletno igralište će biti ograđeno s ukupno 80 metara led displeja, a jedan led displej će biti kod ulaskašto će biti prvi puta viđeno u Hrvatskoj - kazao je Madjerčić.

Iz svega viđenog dvorana će imati dimenziju više nego što je to primjerice bilo za svjetsko ili europsko prvenstvo.
- Ovo je ipak nešto drugo u odnosu na svjetska ili europska prvenstva, koja su top natjecanja, međutim, u Varaždinu se nikada do sada nije dogodilo da se održava finale. Ovdje se uvijek igrao prvi krug natjecanja, te nitko nije u zrak podigao pehar. Sada je drugačija situacija, jer netko će u Varaždinu prvi puta na rukometnom događaju postati prvak i podignuti pobjednički pehar, zato je ovo velika stvar za Grad i regiju. Usudio bih se reći da je ovo i turisički projekt Grada Varaždina, jer u Varaždinu očekujemo preko dvije tisuće navijača iz inozemstva. Već imamo oko 1500 prodanih ulaznica izvan granica naše zemlje, a ulaznice su se kupovale u Italiji, Sloveniji, Njemačkoj, Mađarskoj, Českoj Makedoniji - napominje Madjerčić.

U dvorani je postavljen i light show s 80 pokretnih lampi, te dva projektora, koja će, prije utakmice projicirati 3D animacije vezane uz ligu i klubove na platno koje će biti na sredini igrališta, a što javnost do sada nije imala prilike vidjeti u hrvatskoj.
- Internacionalna smo ekipa rade ljude iz raznih zemalja, pa nam dolaze cheerleadersice iz Bjelorusije, njihove prvakinje, zatim plesne skupine, trubači, bubnjari, posebni gosti, pjevači. Bit će to spektakl, a zbilja smo se potrudili uklopiti varaždinski i međimurski kraj i oni koji će doči na ovaj turnir vidjet će da smo se dotakli regije - naglasio je Madjerčić.

Ovaj projekt vrijedan je ne samo zbog vrijednosti uloženog u dvoranu, već i zbog truda stotinjak ljudi koji rade na uređenju dvorane.

- Potrošili smo puno truda i vremena u stvaranju vrijednosti, u dizajn, a nama je to puno veća vrijednost nego uložen novac u tehnologije, koja je nužna stvar koju možemo koristili ili ne. Nama nije samo cilj bio dovesti četiri najbolje momčadi lige, jer one mogu igrati susrete i u pomoćnoj dvorani, već smo htjeli napraviti spektakl za oči, ali ne samo za određnu klijentelu, ljubitelje rukometa, već i za one koji nisu toliko povezani s rukometom. Angažirali smo djecu, imamo 500 klinaca iz varaždinskih škola koji će doči gledati i to nam je bio cilj, da ovo bude događaj za sve u bilo kojem pogledu. Bit će velika i bogata fun zona ispred dvorane, gdje će se po promo cijenama moći kupiti suveniri, a i cijene ulaznica su pristupačne za cijelu regiju - istanknuo je Madjerčić.

Dvorana odnosno sam teren bit će spremni večeras.

- Danas imamo prvu, tehničku probu, jedna će biti sutra, a u četvrtak počinju prvi treninzi u glavnoj dvorani - ističe Madjerčić.

Final four SEHA Gazprom Lige otvorit će u petak mađarski Veszprem i bjeloruski Meshkov Brest, čiji će susret početi u 18 sati, a od 20 sati i 30 minuta počet će nadmetanje između hrvatskog prvaka PPD Zagreba i makedonskog Vardara iz Skoplja. Pobjednici iz tih susreta igrat će u nedjelju, 3. travnja finalni susret koji će početi u 19 sati, a susret za treće mjesto igrat će se od 16 sati i 30 minuta.

- Za finalni dan ima još tisuću slobodnih mjesta u dvorani, a nešto malo više ulaznica je za polufinale, no treba požuriti ukoliko se želi biti dio ovog sportskog spektakla - zaključio je Madjerčić.