FOTO U Varaždinu obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Varaždinske vijesti | 26.1.2022. u 14:14h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj u srijedu je zajedno s veleposlanikom Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Ilanom Morom na Židovskom groblju u Varaždinu polaganjem vijenca i paljenjem svijeća obilježio Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Obilježavanju su prisustvovali i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec te predstavnici Židovske općine.

Grad Varaždin odaje počast žrtvama holokausta danas na Židovskom groblju, ali i izložbom koju ćemo otvoriti u čast naše počasne građanke Eve Akerman. U planu je da se na Židovskom groblju drugi dio mrtvačnice uredi kao spomen soba iz zahvale Židovima radi njihovog doprinosa razvoju grada Varaždina. U Varaždinu imamo sinagogu koju obnavljamo, ali nemamo više naše židovske zajednice, zato će sinagoga biti u funkciji kulturnog centra. Jučer smo na natječaj Ministarstva kulture i medija prijavili daljnji tijek obnove sinagoge i vjerujem da ćemo proći kako bi nastavili s njenom obnovom.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Veleposlanik Nj. E. g. Ilan Mor naglasio je kako se prilikom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta cijeli svijet prisjeća žrtve židovskog naroda, pa tako i u Hrvatskoj.

Čast mi je što sam danas u Varaždinu. Varaždinsko Židovsko groblje već sam imao prilike posjetiti i drago mi je što se okupilo toliko ljudi da zajedno odamo počast. Ranije sam razgovarao i s učenicima o tome koliko je važno razumjeti i naučiti nešto iz strašnog događaja kakav je bio holokaust. Danas smo ovdje da se prisjećamo, a ako se prisjećamo, nikada nećemo zaboraviti. Holokaust se više nikada ne smije ponoviti. Zahvaljujem na inicijativi Gradu Varaždinu, Varaždinskoj županiji i svima koji su sudjelovali u organizaciji današnjeg programa.“ – rekao je veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj.

Veleposlanik Nj. E. g. Ilan Mor u sklopu svog posjeta gradu Varaždinu prethodno je održao predavanje maturantima Prve gimnazije Varaždin koja sudjeluje na projektu „Znanjem protiv mržnje“ na temu antisemitizma i holokausta. U školi je zatim organizirano zajedničko fotografiranje veleposlanika, gradonačelnika i zamjenice varaždinskog župana kao podrška kampanji Svjetskog židovskog kongresa #We Remember.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se na godišnjicu oslobađanja zatvorenika iz najvećeg koncentracijskog logora Auschwitz kako bi se prisjetili na sve žrtve nacističkih progona tijekom Drugog svjetskog rata.

Programu obilježavanja priključio se i Gradski muzej Varaždin. Gradonačelnik Neven Bosilj i veleposlanik Nj. E. g. Ilan Mor posjetili su palaču Herzer, gdje se u suorganizaciji sa Židovskom općinom Zagreb, održava izložba te projekcija dokumentarnog filma Sjećanje na Evu Akreman.

Eva Akerman rođena je Varaždinka iz ugledne židovske obitelji Krajanski, jedina je iz svoje obitelji preživjela holokaust, a preminula je prošle godine. 2018. godine proglašena je počasnom građankom Grada Varaždina. Izložba s obiteljskim uspomenama i slikarskim radovima Eve Akerman besplatno je dostupna za razgled do 27. veljače.