FOTO: Svečanom akademijom obilježeno 100 godina NK Podravina Foto: Dražen Novosel

FOTO: Svečanom akademijom obilježeno 100 godina NK Podravina

| 30.11.2019. u 12:21h | Objavljeno u Sport

Svečanošću u Centru za kulturu i informiranje Dragutin Novak u Ludbregu danas je obilježeno 100 godina postojanja Nogometnog kluba Podravina. Predsjednik kluba Vito Namjesnik uvodno je u svom govoru naglasio da je svečanost organizirana u čast i zahvalnost brojnim pojedincima koji su stvarali, obnavljali i razvijali klub u proteklih 100 godina njegovog postojanja.

Govoreći o povijesti kluba podsjetio je da su se ludbreški mladići okupili 28. svibnja 1919. godine na osnivačkoj skupštini i osnovali športski klub, kojeg su željeli nazvati Podravina, no s obzirom na to da je pjevačko društvo imalo takav naziv od toga se odustalo i klub je dobio ime Ilirija. Za predsjednika športskog kluba izabran je zborovođa pjevačkog društva Podravina i jedan od najagilnijih i najsvestranijih Ludbrežana u to doba, bankovni činovnik Ljudevit Vrančić mlađi.

- Prva javna utakmica ugovorena je sa Slavenom iz Koprivnice, a odigrana je 15. srpnja 1919. godine u Ludbregu na improviziranom igralištu na ondašnjem sajmištu, gdje je dana Dom zdravlja. Pobijedio je Slaven 9:1, a u uzvratnoj utakmici 31. srpnja u Koprivnici Slaven je pobijedio 10:0. Klub je mijenjao ime pa je od 1921. do 1924. nosio naziv Iovia, od 1961. do 1962. Razvitak, a sve ostalo vrijeme imao je u nazivu ime Podravina - rekao je Namjesnik. Podravina se od svog osnutka natjecala s klubovima iz Slavonije, Podravine, Međimurja i Hrvatskog zagorja, bilo je uspona i padova, a dva su perioda posebno značajna.

- Od 1951. do 1961. Podravina se natjecala s klubovima sjeverozapadne Hrvatske, sve do Zagreba, a drugi je period od 1994. do 1997., kada je bila član Druge HNL Sjever, koja je uključivala i klubove iz Slavonije. Najslabije razdoblje bilo je od 1971. do 1973. godine, kada se Podravina natjecala u Ludbreškoj ligi - rekao je Namjesnik, napomenuvši da je i Škola nogometa, koja ima registrirano oko 120 djece, a osnovana je prije 13 godina, također postigla zavidne rezultate.

Početkom 2009. godine srušen je objekt na stadionu, koji je bio star 58 godina, počela je izgradnja novog objekta, koji je dovršen i predan na upotrebu 15. travnja 2010. godine.

- Klub je dobio prekrasan,komforan i funkcionalan stadion, koji zadovoljava kriterije odigravanja međunarodnih utakmica manjeg značaja - rekao je Namjesnik te podsjetio koje su sve značajne utakmice do sada odigrane na ludbreškom stadionu.

Okupljenima su se obratili i obljetnicu čestitali ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, varaždinski župan Radimir Čačić, tajnik varaždinskog ŽNS-a Ivan Novak i viši savjetnik predsjednika Hrvatskog nogometmog saveza Zorislav Srebrić. Svečanost je bila prilika i za podjelu priznanja i zahvalnica zaslužnim pojedincima, tvrtkama i udrugama.