FOTO Proslavljeno 50 godina postojanja NK Plitvica iz Gojanca Foto: Krešimir Đurić

FOTO Proslavljeno 50 godina postojanja NK Plitvica iz Gojanca

| 2.12.2023. u 15:56h | Objavljeno u Sport

Svečanom sjednicom u Vatrogasnom domu u Gojancu, uz nazočnost varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja, danas je obilježeno 50 godina osnivanja i kontinuiranog rada Nogometnog kluba Plitvica iz Gojanca.

- Ovom obilježavanju odazvao se veliki broj članova, igrača i simpatizera što pokazuje i potvrđuje naše zajedništvo i snagu na što se ponosimo i temeljimo rad kluba, a drago mi je što nas podržavaju i grad Varaždin, Zajednica sportskih
udruga grada Varaždina, Savez športova varaždinske županije i varaždinski Županijski nogometni savez - rekao je uvodno su svom govoru predsjednik Nogometnog kluba Plitvica iz Gojanca Berislav Bračko.

- Organizacijski je klub posložen vrlo dobro što smo naslijedili od prijašnjih predsjednika i uprava što ne znači da ne možemo biti još bolji čemu i težimo, a što smo i kroz našu skromnu povijest pokazali i dokazali za ovu malu sredinu
prigradskog naselja Gojanec koji je dio grada Varaždina, da se marljivim radom i zajedništvom može doći do velikih rezultata kao na primjer moram izdvojiti šesnaestinu finala Hrvatskog nogometnog kupa gdje smo ugostili zagrebački Dinamo na što smo vrlo ponosni - naglasio je Bračko.

- Naravno ne smijem zaboraviti napomenuti da ulaganjem u infrastrukturu i poboljšanje uvjeta za rad, želimo u što kraćem vremenu završi sportski objekt sportski dom Plitvice gdje imamo veliku podršku gradonačelnika Nevena Bosilja koji nam je do sada nesebično ulazio u susret za sve naše planove za što boljim uvjetima za rad s najmlađima budućim velikim nogometašima. Posebno moramo dati značaj najmlađima, koji su temelj i budućnost našeg kluba i kojima možemo svojim primjerom pokazati da se marljivim i strpljivim radom uz puno odricanja korak po korak može doći do velikih rezultata i uspjeha. Čast mi je biti dio ove velike nogometne obitelji i obvezan sam zahvaliti pohvaliti sve predsjednike kao i sve uprave koji su prolazili i lijepe i manje lijepe trenutke i ustrajali na tome da je naš klub NK Plitvica ponos sviju nas - zaključio je Bračko.

O povijesti kluba govorio je tajnik kluba Josip Horvat. Podsjetio je da se Gojanec prvi put u pisanim dokumentima spominje krajem 15. stoljeća, a selo je vjerojatno nastalo negdje u drugoj polovici 15. stoljeća kao i većina okolnih naselja oko Varaždina.

- Klub je prvi put osnovan 1948. godine, a službeno je današnji Nogometni klub 'Plitvica' osnovan 1973. godine, no nogomet se u Gojancu počeo organizirano igrati već davnih 40-ih godina prošlog stoljeća kada je u selo stigla prva prava nogometna lopta. Donio ju je Drago Vizjak iz Zagreba. Nakon nekoliko godina truda konačno je 29. kolovoza 1948. osnovano Fiskulturno društvo 'Plitvica' Gojanec. Društvo se bavilo nogometom, trčanjem, bacanjem bombe i drugim atletskim disciplinama. Prva utakmica odigrana je na Uskrs 1949. godine u Gojancu na 'Ivama' protiv Trnja. Tu utakmicu smo izgubili, rezultat je bio 1:4, a strijelac za nas bio je Ignac Pomper. Nažalost, početkom 50-ih godina prošlog stoljeća većina igrača otišla je u vojsku tako da je društvo vrlo teško funkcioniralo i konačno završilo sa službenim natjecanjem 1952. godine. Naravno, nakon toga nije se prestao igrati nogomet u Gojancu - rekao je Horvat.

- Početkom 60-ih godina ponovo se okupljala generacija nogometaša (Valent Pomper, Josip Kocijan, Franjo Pomper, Juraj Pozder, Vlado Vizjak, ...) no nisu imali dovoljno snage ni podrške drugih organizacija u mjestu za osnivanje Kluba. Na nesreću, u to vrijeme izorano je i legendarno igralište na ‘Ivama’ koje je bilo napravljeno na privatnom zemljištu.
Početkom 70-ih godina prošloga stoljeća u Gojancu izrasta generacija koja jako voli nogomet i koja žarko želi svoj klub. U to vrijeme u selu je djelovala vrlo jaka i aktivna omladinska organizacija koja je za svoju aktivnost primila “Nagradu 8. svibnja” 1971. godine. Sve češće se igrao nogomet, sve više se pričalo o klubu, i napokon se pojavila grupa ljudi koja je počela snove pretakati u stvarnost. Iza njih je bila cijela generacija mladih igrača koji su s njima 1973. pokrenuli Nogometni klub ‘Plitvica’ Gojanec. Osnivačka skupština održana je 28. srpnja 1973. u Vatrogasnom Domu u Gojancu gdje je izabrano prvo rukovodstvo Kluba. Za predsjednika je izabran Slavko Melnjak, čovjek koji je bio vrlo aktivan i predan u svim organizacijama u selu, a i bio je jedan od osnivača prve Plitvice davne 1948. godine. Prvi tajnik bio je Zvonko Benček. Prvi trener bio je Branko Furjan koji je sazvao prvu prozivku igrača 19. srpnja 1973. na Ledinama. Klub se natjecao u Varaždinskoj ligi i u polusezoni 1973/74. osvojio 8. mjesto. Na početku je u Klubu bilo registrirano 25 članova čiji prosjek starosti je bio 19.5 godina. Prva utakmica odigrana je u Svibovcu protiv Podravca, gdje smo izgubili 3:2.- izvijestio je Horvat.

Najveći uspjesi zabilježeni su u sezoni 1975/1976. kada je Klub većinu prvenstva bio lider na vrhu tablice, ali je posustao na kraju i završio na 5. mjestu.

- Od samog osnivanja kluba najveća boljka bilo je igralište. Jedino neuređeno mjesto bila je popularna ‘Graba’ na Ledinama koja je u viziji tadašnjeg vodstva Kluba izabrana za igralište, ali ona je bila u privatnom vlasništvu i to puno vlasnika s manjim parcelama. Srećom, u rješenje tog problema aktivno se uključila Mjesna zajednica, tako da je uz veliku pomoć mještana Gojanca nakon nekoliko godina priprema i uređenja, 1978. konačno završeno nogometno igralište na Ledinama. Veliku zaslugu za izgradnju igrališta svakako ima tadašnji predsjednik Kluba Zlatko Ister koji se uhvatio u koštac s navedenim problemima. Naravno igrališta ne bi bilo bez mještana Gojanca, a ovu priliku koristim da se još jednom zahvalim svim vlasnicima koji su ustupili svoje zemljište za izgradnju igrališta. Otvorenje igrališta bilo je 20. kolovoza 1978. godine. Igrana je utakmica protiv Budućnosti iz Vidovca, gdje smo pobijedili s rezultatom 1:0. Zbog svojeg položaja u sredini sela, od samog početka igralište je privlačilo puno gledatelja i zaljubljenika u nogomet te je postalo glavno okupljalište mladih - podsjetio je Horvat.

Osamdesetih godina klub je igrao u općinskoj ligi, a kao najveći uspjeh bilježe plasman u ligu Zajednice općina, koji su ostvarili preko kvalifikacija s NK Podravac iz Sesveta.

- Devedesete godine prošlog stoljeća vjerojatno su bile najburnije u povijesti Kluba. Prvo su ratna događanja prekinula odvijanje sportskih natjecanja, a nakon toga i sve stroži propisi prema kojima naše igralište zbog veličine više nije zadovoljavalo uvjete natjecanja. Srećom pomogli su nam prijatelji iz klubova Nedeljanec i Budućnost iz Vidovca koji su nam nekoliko godina ustupali svoje igralište. Uz to prekinute su dotadašnje dotacije sportskog saveza, prihoda od ulaznica praktično nismo imali, pa je u takvim uvjetima Klub vrlo teško funkcionirao. Takva atmosfera nije zadovoljavala ambicioznije igrače pa je nekoliko vrlo kvalitetnih igrača otišlo igrati u više lige za druge klubove. I u samoj Upravi kluba osjećao se zamor. Na godišnjoj skupštini 1993. godine bilo je jako ozbiljno, no na sreću pojavilo se nekoliko mlađih članova koji su se uključili u Upravu i donijeli novu energiju u Klub. Polako su stvari opet počele funkcionirati, posebno zato što smo uvijek imali puno klinaca koji su kucali na vrata prve ekipe, a došlo nam i nekoliko mladih igrača iz Nedeljanca. Ponovo se kao glavni imperativ pred tadašnje vodstvo Kluba postavilo pitanje igrališta. Nakon godine dana dileme da li širiti postojeće igralište ili se preseliti na novu lokaciju, donesena je odluka da se kreće u izgradnju novog igrališta. Iskorišteno je zemljište Mjesne zajednice u parku preko pruge koje je kupljeno koju godinu ranije. Već 1996. godine uređen je teren i posijana je trava, a 1997. uređena je atletska staza i ograda oko igrališta. Prve službene utakmice počele su se igrati na jesen u sezoni 1997/98., a novi objekt izgrađen je 1999. godine. Tih godina ponovo je u Gojancu stasala odlična generacija mladih igrača koji su dali novi zamah klubu. Takva atmosfera privukla je i naše igrače u drugim klubovima koji su se vratili u našu ekipu. 1998. u Klub dolazi trener Izet Terzić kojeg su igrači vrlo dobro prihvatili, te se polako počela stvarati ekipa čiji rezultati su polako počeli prelaziti okvire Županijske lige. Ni uprava po entuzijazmu nije zaostajala za igračima, te je užurbano radila na izgradnji novog sportskog objekta.
Godina je 1999., klub je u punom zamahu, to se osjećalo na svakom koraku. Završavaju se svlačionice, mnogo je posla i događanja oko kluba. U tim trenucima nastaje potreba za sustavnim praćenjem rezultata i zbivanja u klubu - rekao je Horvat.

U sezoni 2000/2001. godine u 94. minuti posljednjeg kola Plitvici je izmakao plasman u 3. HNL, no sljedeće godine više nije bilo kluba koji bi im se mogao dostojno suprotstaviti.

- U sezoni 2001/2002 uvjerljivo smo s petnaestak bodova prednosti osvojili prvo mjesto te izborili povijesni uspjeh Kluba odnosno plasman u 3. HNL. Igranje u 3. HNL zasigurno je jedan od najvećih uspjeha neke tako malo malene sredine, posebice što su svi naši igrači amateri, i većinom iz našeg mjesta. Dvije godine smo igrali u društvu uglednih klubova iz gradova kao što su Bjelovar, Križevci, Virovitica, Čakovec i ostali. Prve godine osvojili smo visoko 6. mjesto, no druge godine više nismo mogli pratiti ritam igranja srijeda subota ponajviše zbog radnih obaveza naših igrača, te smo ispali u Županijsku ligu. U ljeti 2005. prvi put u sportski park Plitvica dolazi prvoligaška ekipa. Ugostili smo Inter iz Zaprešića. Iako smo izgubili 1:3 nismo se osramotili, nego naprotiv dobili smo pohvale od naših gostiju za vrlo dobru organizaciju utakmice i zavidnu kvalitetu nekih naših igrača. Nakon dvije godine igranja u Županijskoj ligi, 2006. godine ponovo smo izborili plasman u viši rang odnosno 4. HNL. 2009. godine plasirali smo se u završnicu Hrvatskog nogometnog kupa i u 1/16 finala ugostili Zagrebački Dinamo. Ne moram ni naglašavati da su se u tom trenu snovi mnogih ljudi u Gojancu postali stvarnost. Svi su živjeli za tu utakmicu, svi su željeli pomoći i aktivno se uključili u pripremu i doprinijeli odličnoj organizaciji utakmice kojoj je prema procjeni policije prisustvovalo oko 3.500 posjetitelja. Za 40. obljetnicu 2013. godine, ova fantastična generacija igrača počastila nas je novim uspjehom i osvojila i Županijsko prvenstvo i Kup - naglasio je Horvat.

Danas je NK Plitvica vrlo dobro organiziran klub koji okuplja osamdesetak igrača i još pedesetak članova.

- Svake godine se ulaže i u razvoj infrastrukture i u razvoj mladih igrača. Tako se u ovom trenutku možemo pohvaliti solidnim terenom s rasvjetom i grijanim sportskim objektom u prekrasnom okruženju sportskog parka. U tijeku je projekt adaptacije sportskog objekta koji u suradnji s Gradom Varaždinom planiramo završiti sljedeće godine. Naravno da sve ovo ne bi mogli napraviti sami, nego su nas kroz razvoj pratili brojni prijatelji i sponzori. Neću ih sada poimence nabrajati jer bih sigurno nekoga izostavio, nego ću iskoristiti ovu priliku i svima još jednom reći 'veliko hvala' - zaključio je Horvat.

Čestitke je uz obljetnicu uputili su dopredsjednik NK Nedeljanec Marko Hladika i član Izvršnog odbora varaždinskog ŽNS-a Krunoslav Bistrović. Obojica su predsjedniku Plitvice uručili poklone.

Govorio je i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

- Gojanec ima izuzetnu povezanost i tradiciju, koje se najbolje očitiju kroz dvije institucije, a to su DVD Gojanec i NK Plitvica. Bio je dugo raznih obećanja i končano je ova gradska uprava pronašla novce i čekamo da se 19. prosinca izglasa rebalans proračuna i provede uređenje klupskih prostora, odnosno da se završi dograđeni dio. Grad je izdvojio 150 tisuća eura, rebalansom će se osigurati još 15 tisuća eura, a u siječnju ili veljači bi trebali početi radovi. Kada se završi ova faza onda će s krenuti u drugu fazu i uređenju starog dijela - rekao je gradonačelnik Bosilj.

Tijekom sjednice uručene su zahvalnice i priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama.