FOTO Prijem za osvajačicu naslova europske boksačke prvakinje u teškoj kategoriji Lorenu Horvat

| 14.9.2022. u 15:40h | Objavljeno u Sport

Varaždinska županija može se pohvaliti kako ima najmlađu prvakinju Europe u boksu u teškoj kategoriji (do 70 kg) i prvu osvajačicu zlatne medalje u povijesti Hrvatske za žene, 12-godišnju Lorenu Horvat.

Ta odlična učenica Osnovne škole Šemovec kao najmlađa sudionica, pobjedom u finalu protiv Ukrajinke Sofije Novikove na nedavno održanom Europskom prvenstvu u turskom gradu Erzurumu ostvarila je povijesni rezultat za svoj Klub „Thor“, Varaždinsku županiju i Hrvatsku.

Na uspjehu joj je u Županijskoj palači čestitala zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec. Prijemu je prisustvovala i Lorenina klupska kolegica Lana Skupnjak koja je na Europskom prvenstvu osvojila 5. mjesto izgubivši od aktualne prvakinje Europe, reprezentativke Poljske, te trener hrvatske ženske reprezentacije u boksu Robert Herić.

- Sve čestitke Loreni, Lani, treneru Heriću i cijeloj ekipi na ovom, za našu županiju, ali i Hrvatsku, povijesnom rezultatu. Ponosni smo na djevojke koji su svojim radom, trudom, odricanjem, ali i velikom željom, uz pomoć, prvenstveno, svog trenera i članova svojih obitelji u vrlo kratkom vremenu postigle da cijela Europa sazna da jedna mala Hrvatska ima takve zlatne djevojke. Osim što su promotorice Varaždinske županije, drago mi je da svojim primjerom pokazuju da još uvijek postoje mladi ljudi, koji umjesto da slobodno vrijeme provedu pred ekranima, iskoriste ga za sport, te se kroz njega izgrađuju u cjelovite osobe. Zahvala i treneru koji se maksimalno posvetio boksu i radu s mladima – poručila je zamjenica Zagorec.

Zlatna Lorena istaknula je kako je samo natjecanje bilo izazovno, ali jedno odlično iskustvo.

- Nadala sam se medalji, ali da će to biti baš zlatna, tome se nisam nadala, posebno kada sam vidjela kakve su mi protivnice – snažnije i više od mene. Međutim, nema ljepšeg osjećaja od onog kada staneš na postolje i zasvira tvoja himna – rekla je Lorena.

Lana Skupnjak, učenica OŠ Trnovec, i članica reprezentacije, za Hrvatsku je do sada nastupila tri puta i osvajačica je Ghergheni turnira u Rumunjskoj.

Iskustvo koje smo stekle na ovom natjecanju puno nam znači za dalje. Moram priznati kako u Hrvatskoj nemamo konkurenciju kao vani, ali borimo se s njima ravnopravno, jer za nas ne postoji predaja – rekla je Lana.

Trener Robert Herić zahvalio se na prijemu, koje djevojkama, ali i relativno mladom klubu „Thor“ koji ima oko 40-tak članova i članica, puno znači.

- Želja nam je promovirati sport među mladima, posebno boks jer se njime može baviti bilo tko, bilo kad i bilo gdje. Njime se razvija motorika, izgrađuje samopouzdanje, poboljšavaju refleksi, ublažava stres, povećava koordinacija, izdržljivost. Drago mi je da su naš rad i uspjesi prepoznati do strane Varaždinske županije, te se nadam kako ćemo i dalje biti odlični sportski promotori našeg kraja – izjavio je trener Herić.

Inače, Hrvatski boksački savez uputio je Hrvatskom olimpijskom odboru zamolbu za kategorizaciju vrhunskog sportaša 3. kategorija i time je Lorena postala najmlađa kategorizirana vrhunska sportašica u povijesti.

Galerija slika