FOTO: Više stotina maškara na tradicionalnom „Topličkom fašnjaku“ Foto: Siniša Sović

FOTO: Više stotina maškara na tradicionalnom „Topličkom fašnjaku“

| 7.2.2016. u 18:34h | Objavljeno u Društvo

Više stotina maškara, od najmlađih do onih starijih, sudjelovalo je u nedjelju na tradicionalnom „Topličkom fašnjaku“ koji se svake godine održava u pokladno vrijeme u Varaždinskim Toplicama. Ovogodišnji cilj glavnog organizatora, Turističke zajednice Grada Varaždinskih Toplica, uz Grad Varaždinske Toplice, bio je podizanje „Topličkog fašnjaka“ na višu razinu te pružiti stanovnicima Varaždinskih Toplica i svim gostima, koji uživaju u maskiranju, pravu i jedinstvenu zabavu. Sudeći po broju maškara i atmosferi koja je u nedjelju vladala u Varaždinskim Toplicama cilj organizatora je ostvaren.

Sve je već tradicionalno započelo okupljanjem i kretanjem povorke od topličke Osnovne škole ulicama grada do središnjeg gradskog trga, Trga Republike Hrvatske, gdje su se mališani iz vrtića i škola te ostale zamaskirane grupe predstavile posjetiteljima.

U povorci su sudjelovali mališani iz gradskog vrtića „Tratinčica“ te privatnog vrtića „Čarobno ogledalce“, zatim osnovnoškolci iz topličke Osnovne škole te Osnovne škole iz Svibovca točnije područne škole Gornja Poljana.. Od ostalih grupa spomenimo „Kraljeve i princeze“ iz Svibovečkog zvona te grupu iz topličkog Moto kluba. U povorci je bila i grupa „Venecia arkitetko“, „Toplička stisakara“, maškare DVD-a Leskovec, „Top destinacija te gosti – Etnografsko društvo „Korenti“ iz slovenske općine Hajdina. Proglašene su i najbolja maska, najbolja maskirana grupa te najbolji scenski nastup. Nagrade je osigurala Turistička zajednica zahvaljujući donatorima i sponzori, a sve vrtićke i školske skupine će dobiti nagrade za sudjelovanje.

Inače, gradska vlast „pala“ je na tri dana, a gradonačelnica Goranka Štefanić do utorka navečer predala je ključ grada kraljici maškara.

- Fašnikom započinju kulturne manifestacije u našem gradu. Fašnik mnogo znači za Varaždinske Toplice jer se naši građani vole zabavljati. No, ove smo godine cijelu manifestaciju digli na viši nivo. Cilj je građanima, ali i brojnim posjetiteljima te gostima ovoga puta iz Slovenije, ponuditi odličnu zabavu. Ova manifestacija polako izrasta u nešto više – kazala je gradonačelnica Goranka Štefanić. „Gubitak“ vlasti na tri dana nije željela komentirati.

Označeno u