FOTO: Mladi varaždinski sportaši uspješniji od vršnjaka iz Zalaegerszega i Lendave

| 10.10.2019. u 16:02h | Objavljeno u Sport

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina bila je danas domaćin 15. Sportskom susretu triju gradova. Ovo tradicionalno okupljanje srednjoškolaca sportaša u Varaždin je dovelo prijatelje iz Lendave i Zalaegerszega.

Predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, Alen Runac, podsjetio je da je projekt prije 15 godina krenuo iz Varaždina.
- Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina povezala je tri grada iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Bitno je napomenuti da kompletne troškove naše natjecateljske ekipe, kao i same organizacije natjecanja, snosi Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina. Smatram da je to dobar put da se mladi zadrže u sportu i da pomognemo da mladi u što većem broju budu uključeni u sport. Danas se susret održava u Varaždinu, a za tri tjedna idemo u goste i tako svake godine već 15 godina - izjavio je Runac.

Na susretu je bila i pročelnica Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport Grada Varaždina, Draženka Dević.
- Sretni smo što se već 15. godinu za redom odvija suradnja našeg grada Varaždina, slovenske Lendave i mađarskog Zalaegerszega. I nastavit će se i dalje. Zahvaljujemo Zajednici sportskih udruga Grada Varaždina da se maksimalno uključila u realizaciju ovog događaja kao i prethodnih godina - kazala je Dević.

U svakom se gradu održavaju natjecanja u dva sporta. Voditeljica projekta, stručna suradnica u Zajednici, Anica Sitar, istaknula je da je Varaždin ove godine prvi domaćin, s natjecanjima u atletici na stadionu „Sloboda“ i kuglanju u Gradskoj sportskoj dvorani na Dravi.

- U atletici imamo discipline trčanje 100 i 800 metara, bacanje kugle i skok u dalj za djevojke i mladiće, uz stručno vodstvo trenera Nenada Pavličeka te kuglanje uz vodstvo trenerice i izbornice hrvatske kuglačke reprezentacije, Darinke Bunić. Idući mjesec odlazimo u Zalaegerszeg gdje se natječemo u nogometu i badmintonu te na kraju Lendavu, s košarkom i odbojkom. Svake godine zastupljeno je šest sportova i svake godine nastojimo uvesti jedan novi sport. Kroz tih šest sportova kroz godinu se izrotira 200-tinjak sportaša srednjoškolaca i sve to pod stručnim vodstvom profesora kineziologije ili trenera iz klubova. To je zaista hvalevrijedan projekt u kojem se djeca međusobno druže i po nekoliko godina zaredom. Uvijek proglasimo pobjednike, a na kraju imamo ukupnog pobjednika i moramo priznati da smo u konačnici najčešće mi prvi-, rekla je Sitar dodavši da sam plasman nije konačan cilj projekta, već mogućnost druženja i upoznavanja mladih triju gradova.

Ipak, nakon varaždinskog natjecanja ostat će zabilježeno da su najuspješniji bili domaćini, s ukupnim pobjedama i u atletici i u kuglanju. Mladi sportaši iz Zalaegerszega zauzeli su druga mjesta u oba sporta, a oni iz Lendave treća.

Galerija slika