Na noćašnjoj je utrci sudjelovao rekordan broj od 305 natjecatelja, a sljedeća utrka bit će još bolja, najavljuju organizatori Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Maiyo Kimaiyo iz Kenije i Olivera Jevtić iz Srbije pobjednici 39. Novogodišnje utrke

| 1.1.2017. u 03:28h | Objavljeno u Sport

Hillary Kiptum Maiyo Kimaiyo iz Kenije i Olivera Jevtić iz Srbije pobjednici su noćašnje, 39. Novogodišnje utrke u Varaždinu. Varaždinska Novogodišnja utrka, s tradicijom od 1977. godine, jedina je utrka u svijetu koja počinje točno u ponoć na prijelazu iz Stare u Novu godinu, a u 39. izdanju u Novu je godinu „utrčalo“ 305 natjecateljica i natjecatelja iz Kenije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Finske, Francuske, Ukrajine i Hrvatske.

Dva kruga varaždinskim ulicama i trgovima, stazu dužine 6400 metara, sa startom i ciljem na Kapucinskom trgu, gdje je bio organiziran i doček Nove godine, najbrže je prošao Hillary Kiptum Maiyo Kimaiyo, za 18 minuta i 57 sekundi. Poslije njega u cilj su ušli Mađari László Gregor (19.02) i Barnabás Bene (19.06) te Slovenac Mitja Krevs (19.11) i Osman Junuzović iz Bosne i Hercegovine (19.19).

Najbrži Hrvat je bio Varaždinac, Ivan Čorba (22.56). Član Trkačkog kluba „Marathon 95“ utrku je završio na osmom mjestu.

Pobjednik iz Kenije prokomentirao je da je utrka bila vrlo dobra i da je, iako je bilo hladno, napravio dobar rezultat na zanimljivoj utrci koja starta u ponoć na prijelazu iz jedne u drugu godinu.

Žene su trčale jedan krug, 3200 metara, a vrijeme pobjednice Olivere Jevtić bilo je 10 minuta i 31 sekundu. Druga je bila Valentyina Kiliarska iz Ukrajine (10.46), treća i četvrta Zita Kácser (10.49) i Tunde Szabo (10.55) iz Mađarske, a peta, najbrža Hrvatica Mirjana Šimek Bilić iz Velike Gorice (11.06). Najbrža varaždinska natjecateljica bila je Valentina Belović iz Atletskog kluba „Varaždin“ (11.30) na sedmom mjestu.

- Prvi put sam ovdje i zaista sam prezadovoljna. Tri kilometra nisu moja specijalnost jer godinama trčim maratone. Ovo je pravi pokazatelj da imam dobru brzinu i da ove godine mogu istrčati maraton ispod 2.30, što mi je cilj. Volim trčati novogodišnje utrke. Dvaput sam pobijedila u Sao Paulu u Brazilu na novogodišnjoj utrci i ovo u Varaždinu podsjeća me na vrijeme kad sam bila najbolja - rekla je pobjednica 39. Novogodišnje utrke.

Po pet najbržih u muškoj i ženskoj konkurenciji nagrađeno je s 800, 600, 400, 200 odnosno 100 eura. Patrik Koščak, glavni tajnik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, organizatora utrke uz suorganizatora AK „Sloboda“ i pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, istaknuo je nakon utrke da je u potpunosti uspjela.

- U vrlo dobroj utrci i ulasku u Novu godinu imali smo puno zadovoljnih ljudi, nasmijanih i veselih u cilju. Broj sudionika ovog je puta bio rekordan. Vjerujem da je to dobar uvod u sljedeću 40. utrku koja će biti još bolja -  najavio je Koščak.

39. Novogodišnja utrka bila je i dio dočeka Nove godine na Kapucinskom trgu u Varaždinu, uz koncert popularne grupe „Vatra“ i čestitku varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša, koji je najboljim trkačicama i trkačima uručio medalje.