Stričak: Vlada i Krizni stožer rade odličan posao!

vv / hdz | 6.4.2020. u 18:51h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije, Anđelko Stričak, donošenje dopune paketa zakona kojima će se produžiti važenje osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružnog lista smatra dobrodošlim kao još jednu mjeru u borbi s epidemijom koronavirusa.

– Kako bi se i dalje uspješno borili protiv epidemije koronavirusa bitno je da što više građana ostane doma. Upravo iz tih razloga, tj. da što manje građana dolazi na šaltere policijskih postaja, Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila dopune četiriju zakona kojima predlaže produljenje roka trajanja izdanih dokumenata i dozvola i to najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije – izjavio je tijekom pojedinačne rasprave na sjednici Hrvatskog sabora koja je nastavljena u ponedjeljak, još uvijek privremeno izvan sabornice.

Stričak pojašnjava da će se osobna iskaznica, zbog svih onih razloga zbog kojih se dosada morala zamijeniti, poput njenog isteka, promjene mjesta prebivališta, većeg oštećenja, u slučaju da su se promijenili osobni podaci, smatrati važećom najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije. Pojasnio je i razloge izmjene Zakona o putnim ispravama Hrvatskih državljana.

– Kako bi se našim državljanima, koji se trenutno nalaze izvan Republike Hrvatske, prvenstveno omogućio povratak tj. korištenje ranije izdanih putovnica, a iste im ističu za vrijeme trajanja epidemije, predloženim Zakonom o dopuni Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana one bi se smatrale valjanima i to 30 dana od dana prestanka epidemije – kazao je Stričak.

Dodao je i da se dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama omogućava korištenje izdanih vozačkih dozvola, a kojima ističe rok trajanja na najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije. Isto je i s dopunama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

– Hrvatska je jedna od najuspješnijih zemalja u borbi protiv epidemije koronavirusa i po stopi zaraženih i po stopi smrtnosti. To znači da Vlada Republike Hrvatske i Krizni stožer pravovremeno donose potrebne odluke, a sve službe i institucije: policija, vojska, vatrogasci, liječnici, medicinske sestre, civilna zaštita, odnosno svi uključeni dobro odrađuju svoj posao u novonastalim okolnostima. Vidljivo je da sve mjere koje Vlada Republike Hrvatske poduzima, pa i ove dopune naprijed navedenih zakona, imaju za cilj zaštitu ljudskih života i dobrobit svih građana RH-a – zaključio je svoje izlaganje Stričak te najavio da će osobno podržati dopune navedenih zakona.