FOTO Ispred Tehnološkog parka postavljena skulptura Nikole Tesle visoka 12,5 metara Foto: Krešimir Đurić

FOTO Ispred Tehnološkog parka postavljena skulptura Nikole Tesle visoka 12,5 metara

Igor Čolaković | 21.4.2021. u 14:23h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Ispred Tehnološkog parka Varaždin u Zagrebačkoj ulici postavljena je 12,5 metara visoka skulptura Nikole Tesle, rad varaždinskog kipara Nikole Vudraga.
-Ovo je jedinstveni spomenik Nikoli Tesli, koji simbolički upućuje na samu bit Teslinog djela. To je jedina skulptura posvećena velikom izumitelju i sjajno je da smo ju postavili u Varaždinu, i to baš ispred obnovljenog Tehnološkog parka. Bilo je nekoliko ideja gdje postaviti taj Vudragov rad, a naposljetku smo se odlučili baš za ovaj prostor, jer su upravo inovacija i tehnološki napredak poveznica koja povezuje Teslu i naš Tehnološki park - istaknuo je na današnjoj svečanosti varaždinski gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok, koji je tom prigodom najavio kako će javni prostor u Varaždinu uskoro biti obogaćen još jednom javnom skulpturom Nikole Vudraga.

Ova skulptura visoka 12,5 metara izrađena je od konstrukcijskog čelika, a svojom strukturom, koja podsjeća na dalekovod, snažno simbolizira inovativnost i genijalnost Nikole Tesle.
-Tesla je simbol napretka i razvoja, pa je skulptura sastavljena u mreži koja slijedi njegovu mapu multipliciranja. Drago mi je da je ova skulptura, koju sam zamislio još prije četiri godine, nakon seljenja od Zagreba, Budimpešte i Varaždina, sada pronašla svoj dom - rekao je Nikola Vudrag, autor ovoga jedinstvenog spomenika genijalnom izumitelju.