Dražen Besek je u prvom momčadi Varteksa debitirao 1980. godine i pri tome bio strijelac dva gola Foto: Dražen Novosel

Dražen Besek: Već s 12 godina sam znao da ću biti nogometaš

| 8.12.2020. u 13:00h | Objavljeno u Sport

Varaždinski nogometni trener Dražen Besek (57), koji je do 31. prosinca ove godine savjetnik u kineskom klubu Shanghai Shenhua, sigurno spada među one za koje se može reći da su legende nekadašnjeg prvoligaša Varteksa. U dresu Varteksa odigrao je u 11 sezona 174 prvenstvene utakmice i postigao 16 golova. Jednu je sezonu proveo kao trener - igrač, a bio je i prvi trener momčadi.

- Prije svega ne doživljavam se legendom, već pravim Varaždincem, koji i sada nosi one emocije koje sam nosio i kao klinac, dok još uopće nisam razmišljao o gradu, ali s ove distance, kada čovjek prođe dosta toga, a ja sam, hvala Bogu, prošao puno toga po svijetu, onda tek počinjem cijeniti one stvari koje sam, kao dijete, imao ovdje u Varaždinu. Krajem siječnja, zbog pandemije, vratio sam se iz Kine, a ovaj period iskoristio sam za sve one stvari koje nisam mogao raditi prije dok sam bio angažiran u nekoj sredini kao trener. Uživam u svakom danu provedenom u Varaždinu - rekao je Besek.

Kao klinac živio je u Varteksovom naselju, blizu stadiona, stoga i ne čudi da mu je nogomet bio najvažnija sporedna stvar na svijetu.

- Lopta nam je bila glavna igračka. Između dvije zgrade imali smo tridesetak metara prostora i na zidovima zgrada iscrtali smo golove te svaki dan igrali nogomet. Sa starijim bratom Marinkom i njegovim društvom preskao sam ogradu starog stadiona i drvene tribine da bi došli na teren stadiona Varteksa, tako da sam sa šest godina imao prve kontakte sa stadionom i klubom - prisjeća se Besek. Na stadionu je počeo službeno trenirati kao desetogodišnjak, u pionirima Varteksa.

                                                                                                               Opširnije čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti....