Branimir Štimec (drugi s lijeva) s MTB reprezentacijom u Austriji

Dokazao sam da treniranje dišne muskulature dovodi do boljeg sportskog rezultata

| 12.11.2015. u 18:57h | Objavljeno u Sport
Iako je prvotno obrana doktorskog rada Viničanca Branimira Štimca punog naziva “Utjecaj specifičnog treninga disanja na parametre natjecateljske uspješnosti biciklista nacionalnog ranga” bila najavljena u rujnu, dogodila se tek u listopadu ove godine. Krajem prošlog mjeseca je i potvrđena obrana od strane Kineziološkog fakluteta u Zagrebu, a bavi se poboljšanjem treninga sportaša u biciklizmu.
 
- Inicijalna ideja doktorata je bila kako poboljšati rezultat biciklista onda kada više ne može napredovati, kada je došao do nekakvog maksimuma. Mi smo to radili na biciklistima, ali se sve to može preslikati nogometaše, košarkaše, odbojkaše, atletičare i ostale sportaše – rekao je Branimir Štimec
 
Priprema je trajala oko četiri godine, a pilot istraživanje za ovaj doktorat je provedeno u suradnji sa varaždinskim biciklistima Kristijanom Đurasekom i Radoslavom Roginom, a proučava tehnike utjecaja disanja na sportski rezultat i trening čime bi se poboljšanjem dišne muskulature poboljšao i rezultat kojeg postiže sportaš.
 
- Ovim radom sam dokazao da se specifičnim treningom disanja i jačanjem dišne muskulature dovodi do poboljšanja sportskog rezultata. Znači smanjeno je vrijeme koje je trebalo biciklistu da prođe biciklističku stazu duljine četiri kilometra. Ujedno smo povećali maksimalnu voljnu ventilaciju i povećali smo intezitet vožnje kod anaerobnog praga. Da bi se taj napredak napravio potrebno je pet godina treninga – rekao je Štimec.
 
Opširnije u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti...